Џонсон најавио нове мере, Британија на опасној прекретници

ЛОНДОН: Велика Британија је стигла на опасну прекретницу у борби против коронавируса, упозорио је вечерас у парламенту британски премијер Борис Џонсон, представљајући нове мере које би у тој земљи могле да остану на снази шест месеци.
dzonson, tanjug ap
Фото: Tanjug (Jessica Taylor, UK Parliament via AP)

Џонсон је најави и могуће ангажовање војске у подршци спровођењу и контролисању мера у борби против ширења коронавируса.

Он је позвао грађане да, ако су у могућности, раде од кућа, а већ од четвртка барови и ресторани мораће да се затварају у 22 сата и да госте служе само за столовима.

Према новим правилима, особље у продавницама ће морати да носи маске, у супротном је предвиђена казна до 200 фунти.

Од понедељка, 28. септембра, број присутних на свадбама биће ограничен на 15, док ће на сахранама моћи да буде највише 30 људи.

Спортови у затвореном моћи ће да се упражњавају само у групама од највише шест особа, а одложен је до даљег и повратак гледалаца на спортске догађаје.

Према речима премијера, школе, факултети и продавнице остаће отворени, преноси ББЦ.

Џонсон је говорећи у Доњем дому парламента истакао да су нова правила "брижљиво процењена" како би се максимално смањио репродукциони број којим се мери брзина ширења вируса, а да се истовремено нанесе минимална штета свакодневном животу грађана.

Навео је да никако неће бити повратка на потпуни карантин из марта, нити општих инструкција за остајање код куће.

Џонсон је упозорио да ће бити уведене и "значајно оштрије рестрикције", ако то буде неопходно.

Најавио је да ће влада полицији и локалним властима обезбедити додатна средства како би спровели мере, а да постоји могућност и да подршку пружи и војска.

"Задржавамо право да распоредимо већу силу са знато рестриктивнијим мерама", рекао је Џонсон посланицима.

Према његовим речима, "слични кораци" у сузбијању ширења вируса биће предузети широм Велике Британије, након састо је о томе данас разговарао да лидерима Шкотске, Велса и Северне Ирске.

Шкотска премијерка Никола Старџон раније је најавила ограничење рада угоститељских објеката до 22 сата, а та мера важиће и у Велсу.

У Шкотској ће бити забрањене и кућне посете.

Нове мере се уводе дан након што су су здравствени стручњаци упозорили да ће се Британија суочити са експоненцијалном растућом стопом смртности у року од неколико недеља, ако се не предузму хитне мере.

Предвиђања су да ће, ако се то догоди, у Великој Британији до новембра дневно бити 50.000 новооболелих и 200 преминулих.

Велика Британија бележи више од 6.000 новооболелих дневно, а број пријема у болнице се удвостручује на сваких осам дана.

До сада је у тој држави преминуло највише особа у Европи, 41.788, док је 398.625 оболело.

EUR/RSD 117.5832
Најновије вести