ДПС: Одлуке ће се доносити по манастирима и епископијама

ДПС у саопштењу послатом Танјугу тврди и да је очигледно да је од почетка "борба за светиње" (против спорног Закона о слободи вероисповести) била пре свега борба за управљање државом.
crna gora
Фото: Tanjug/Flickr, ilustracija

ПОДГОРИЦА: Демократска партија социјалиста (ДПС) Црне Горе оптужила је данас нову владајућу коалицију да ће дозволити да се одлуке о важним државним питањима у наредном периоду доносе свуда само не у влади, а највише, како наводи, по манастирима и епископијама.

ДПС у саопштењу послатом Танјугу тврди и да је очигледно да је од почетка "борба за светиње" (против спорног Закона о слободи вероисповести) била пре свега борба за управљање државом.

Како наводи доскорашња владајућа странка, "директним мешањем Епископског савета у политичке преговоре око формирања нове власти, прекршен је Устав Црне Горе, који прописује строгу одвојеност државе и цркве".

"Сувишно је помињати све досадашње изјаве великодостојника Српске православне цркве (СПЦ) у Црној Гори, у којима су прво негирали своје учешће у политичким процесима, потом га потврђивали, да би на крају најављивали ''повлачење СПЦ из политике'', а потом сами себе демантовали политичким преговорима у Острогу и писмом Епископског савета, црквеног тела у којем седе и страни држављани", наводи ДПС.

Како оцењује, "управо то је завршна фаза изругивања вере и политике".

"Склапати политичке дилове у манастирима, свађати се пред моштима свеца на којег су се толико позивали чак и на дан избора, па чак ни не демантовати да је било вербалних сукоба на светом месту, није ништа друго него показивање најдубљег непоштовања према светињама за које су тврдили да се боре", наводи ДПС.

Како даље тврди, њихова борба је сведена на борбу за фотеље, функције и надмоћ у новој власти.

"Отворене и нескривене политичке аспирације, показују да су светиње биле само средство за манипулацију грађанима", наводи ДПС.

Та странка оцењује и да су изјаве политичара, попут изјаве лидера коалиције "Црно на бијело" Дритана Абазовића да је са задовољством отишао на брифинг и преговоре о влади у Острог, "жалосна потврда да је мешање Цркве у политику и управљање политичким субјектима, очигледно постала нова реалност Црне Горе".

"Узалуд припадници нове владајуће коалиције покушавају да релативизују место и време преговора и писмо Епископског савета. Свима је јасно да ће се одлуке о важним државним питањима у наредном периоду доносити свуда, само не у Влади. А највише по манастирима и епископијама. Уосталом, очигледно је да је од почетка ''борба за светиње'', заправо била пре свега борба за управљање државом", закључује ДПС.

EUR/RSD 117.1782
Најновије вести