Државни врх у Хрватској поново у "вербалном рату"

ЗАГРЕБ:  Хрватка председница и премијер, Колинда Грабар Китаровић и Андреј Пленковић, не пропуштају више ниједну прилику за "вербални рат" у јавности, па је тако шефица хрватске државе председнику владе данас поручила да није проблем ако је "није њу доживео", али је проблем ако није доживео критике Европске комисије. 
Kitarović, Plenković Foto: Tanjug/ilustracija
Фото: Tanjug

Европска комисија критиковала је, наиме, Хрватску због спорости у спровођењу реформи, посебно због финансијских издвајања за ветеране Домовинског рата.

На то је реаговала председница Грабар Китаровић рекавши да је заправо Европска комисија у том извештају заправо само потврдила да Хрватска каска за другим државама, чланицама ЕУ.Пленковић је раније данас новинарима рекао да и "није доживео њене критике", те да је она "сигурно у кампањи".

Грабар Китаровић је потом, након седнице Штаба цивилне заштите због припреме за обрану од поплава, врло отворено поручила да је њена дужност да упозорава на проблем.

“Моја је дужност је да упозоравам на друштвене и привредне трендове. Није проблем у томе да мене неко није доживео, проблем је ако није доживео критике Европске комисије и европских институција које упозоравају на оне трендове о којима сам ја говорила. Треба се ухватити у коштац с проблемима, доносити одлуке и проводити реформе”, рекла је председница, пренели су хрватски медији.

Поручила је да је Европска комисија извештајем поручила да је потенцијални хрватски раст недовољан те да се Хрватска не реформише довољно добро. “Заостајемо, каскамо за другима и не развијамо се оном динамиком која би нам омогућила хватање корака, не само с најразвијенијим државама Европске уније, већ и с оним државама с којима смо до јуче били изједначени. Ако не и развијенији”, рекла је Грабар Китаровић у четвртак.

Пленковић је, упитан јутрос како коментарише изјаву председнице рекао:

"Нисам нешто претерано доживео те критике. Председница има своје ставове, изражава их на начин на који их изражава. Сигуран сам да се на тај начин припрема за кампању. Ми се у влади сваки дан суочавамо с проблемима. Тако ћемо и даље”.

EUR/RSD 117.4598
Најновије вести