ЕК: Правне реформе пре одобрења плана за опоравак Мађарске

БРИСЕЛ: Европска комисија неће одобрити план опоравка Мађарске од последица пандемије све док се у тој земљи не спроведу правосудне реформе и не гарантују истражни поступци у случајевима корупције, рекао је европски комесар за правду Дидије Рејндер у данашњем интервјуу за портал хвг.ху.
evropska komisija, tanjug video
Фото: Танјуг (Видео)

Он је констатовао да у Мађарској постоје системски проблеми са владавином права и указао да је Европска комисија спремна да примени све инструменте за заштиту демократије, укључујући и ускраћивање фондова ЕУ, преноси Ројтерс.

У извештају Европске комисије који је данас објављен изражава се озбиљна забринутост због одсуства владавине закона у Пољској и у Мађарској и указује се да обе земље подривају плурализам медија и независност судства, као и да су то једине две земље у ЕУ под формалном истрагом због угрожавања владавине права.

Рејндер је рекао да ће поново затражити од Мађарске и од Пољске да се прикључе Европском јавном тужилаштву, што оне до сада нису урадиле, јер, како каже, без тога не можемо бити сигурни да постоји адекватна заштита од превара и корупције.

Рејндер је поручио да су исцрпљене све могућности за дијалог са Пољском и Мађарском и да је то разлог зашто комисија поступа на овакав начин.

Министарка правде Мађарске Јудита Варга оценила је на свом ФБ профилу да комисија „уцењује“ Мађарску због закона о заштити деце, који не дозвољава „приступ ЛГБТК активистима, нити било какву сексуалну пропаганду у вртићима и школама“.

Из Комисије поручују да овај закон "дискриминише ЛГБТ популацију".

EUR/RSD 117.5784
Најновије вести