ЕКС МАРИНАЦ ТВРДИ ДА ЈЕ НЕВИН Вилан у руском затвору већ 2.000 дана, позива Бајдена да му помогне

ВАШИНГТОН: Бивши амерички маринац Пол Вилан који је осуђен за шпијунажу у Русији, позвао је америчког председника Џозефа Бајдена да предузме одговарајуће мере како би му обезбедио излазак из затвора у којем је више од 2.000 дана.
zatvor novci Pixabay dnevnik arhiva
Фото: Pixabay.com/Dnevnik arhiva

Како је Вилан рекао за Си-Ен-Ен (CNN) из казнене колоније Мордовија у централној Русији, то је "невероватно много времена за злочин који се никада није догодио".

Такође је рекао да Бајден треба да помогне и у ослобађању другог заточеног Американца у Русији, новинара Евана Гершковича.

Вилан, кога је амерички Стејт департмент прогласио незаконито притвореним, радио у обезбеђењу америчке компаније за производњу делова за возила када је ухапшен у Москви у децембру 2018. године и осуђен на 16 година затвора 2020.

Иако верује да је америчка влада озбиљно схватила његов случај, бивши маринац је за CNN рекао да жели да га влада схвати "озбиљније".

"Све док се не предузму одлучне акције, док не дође до снажног одговора на овакво понашање, они (Руси) ће наставити да хватају људе као што су (бивши амерички маринац) Тревор (Рид) и (америчка кошаркашица) Бритни (Грајнер) и Еван и други", рекао је он.

Вилан је рекао да је свестан да ће суђење Гершковичу почети иза затворених врата у руском Јекатеринбургу следеће недеље.

Гершкович, који је проглашен незаконито притвореним, такође је оптужен за шпијунажу, што он негира.

"Овде (у Русији) нема кривичног система. Не постоји правосудни систем. То је само систем којим влада управља дуги низ година, стављајући људе у затвор због свих врста сумњивих оптужби и догађаја. Људи овде иду на суђење и аутоматски су криви, онда им се изрекне казна и то је то", рекао је Вилан.

Портпарол Стејт департмента Метју Милер истакао је да америчка влада свакодневно ради на томе да Гершковича и Вилана врати у САД.

"То је нешто на чему стално радимо и чему тежимо. О детаљима тога не говоримо јавно, као што је то увек и био случај", рекао је Милер прошле недеље.

EUR/RSD 117.0680
Најновије вести