EП: Pодржане одлуке о вакцини

Одлуке Европске уније о набавци вакцине против ковида-19 биле су исправне јер су на првом месту имале безбедост грађана, закључено је данас на пленарном заседању Европског парламента.
Evropski parlament  Foto: EPA/OLIVIER HOSLET
Фото: EPA/OLIVIER HOSLET

Претходно је председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен пред посланицма бранила заједничку набаву вакцине и одлуку да се не брза у погледу њене безбедности и ефикасности.

"Радићемо на томе да постигнемо прокламовани циљ да до краја лета 70 одсто одраслог становништва Европске уније буде вакцинисано, иако је чињеница да тренутно нисмо тамо где бисмо желели да будемо", рекла је Фон дер Лајен, преноси Хина.

"Каснили смо с одобрењима, били смо превише оптимистични у погледу масовне производње вакцине и претерано сигурни да ће нам оно што смо наручили заиста бити испоручено у договореним роковима", признала је председница Комисије.

Истакла је да је у овом тренутку врло важан аспект масовна производња вакцина.

"За прављење вакцине треба да прође између четири и десет година, а ми смо то постигли за десет месеци, што је велико научно постигнуће. Наука је у овом случају надмашила индустрију", казала је Фон дер Лајен и закључила да је сада кључно "помоћи индустрији да се прилагоди темпу науке".

Посланици су Европској комисији и Савету упутили питања о испорукама вакцине, уговорима и транспарентности података, као и о новом систему надзора и ауторизације извоза вакцине из Европске уније.

Потврдили су да је ЕУ подценила изазове масовне производње вакцине и да је сада приоритетно предузети конкретне мере за повећање производње.

EUR/RSD 117.3739
Најновије вести