ЕУ инвестира билион евра за прелазак на ”чисту” привреду

СТРАЗБУР: Европска комисија предложила је план мобилизације најмање један билион евра у наредних 10 година, за пребацивање своје привреде на нулту емисију штетних гасова до 2050. године.
ursula fon den lajen
Фото: Tanjug (AP Photo/Jean-Francois Badias)

Зелини договор долази заједно са важним инвестиционим потребама које ће постати инвестиционе могућности. План мобилизације најмање билиона евра ће показати пут и ослободити даљи зелени талас инвестиција, каже председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен.

Инвестициони план за европски Зелени договор представљен је данас у Стразбуру, а за циљ има мобилизацију јавних инвестиција и подстицај за укључивање приватних фондова кроз ЕУ инвестиционе иснтрументе.

ЕУ се обавезала да ће до 2050. године постаи први климатски неутралан блок на свету.

У Европској комисји наглашавају да ће то захтевати значајне инвестиције како од стране ЕУ и држава чланица, тако и од приватног сектора.

Инвестиције ће се користити за усавршавање људи за нове послове, чисте техологије, зелено финасирање и нове процедуре.

Циљ је да ове инвестиције буду у служби грађана, истраживања, науке, али и средњих предузећа, индустрије и климе, наводе у Комисији.

Пред нама је још не забележена трансформација. Она ће захтевати ради свих нас и донеће добро за све нас. Подржаћемо наше грађане и регионе којима је потребна већа трансформација тако да не нико не заостаје, каже Лајен.

Европска комисија поручује да ће посебна помоћ кроз овај план бити усмерена оним секторима и регионима који се више ослањају на фосилна горива као што су Пољска, Чешка и делови Немачке да пређу на обновљиве изворе енергије.

Праведни транзициони механизам ће помоћи онима који су највише погођени и представљаће пакет финансијске и практичне помоћи од мајмање 100 милијарди евра, изјавио је потпредседник ЕК Франс Тимерманс.

У Европској комисији додају да ће транзиција Европе ка климатски неутралној економији захтевати како масивне финансијке инвестиције тако и снажну политичку опредељеност.

ЕУ није изграђена преко ноћи нити ће се Зелена Европа десити преко ноћи. За постављање одрживости у центар наших ивестиција мора доћи до промене свести. Данас смо направили значајан корак у том правцу, поручио је потпредседник Комисије Валдис Домбровскис.

EUR/RSD 117.3326
Најновије вести