ЕУ позвала САД да преиспита одлуку о повлачењу из СЗО

БРИСЕЛ:  ЕУ је најавила да ће наставити да подржава Светску здравствену организацију у ”борби за спашавање живота и заустављање пандемије КОВИД-19” .
eu
Фото: Tanjug / arhiva

Додају да су за ту сврху обезбеђена и додатна ЕУ средства, а Брисел позива САД да преиспитају одлуку о прекиду веза и финансирања Светске здравствене организације.

Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен и шеф дипломатије ЕУ Жосеп Борел у заједничком писаном саопштењу наглашавају да су глобална сарадња и солидарност кроз мултилатералне напоре једини ефикасни и одрживи начини за победу против пандемије ЦОВИД19 и свих ”садашњих и будућих пандемија”.

”Суочени са овом глобалном претњом време је за појачану сарадњу и заједничка решења. Морају се избегавати акције које слабе међународне резултате”, наводи се у саопштењу.

Додаје се да су се 19. маја на скупштини СЗО све државе чланице да се покрене ”непристрасна, независна и свеобухватна евалуација” здравственог одговора на коронавирус у циљу јачања будуће глобалне спремности за здравствену сигурност.

САД су до сада биле највећи појединачни финансијер СЗО са око 450 милиона долара годишње.

Амерички председник Доналд Трамп саопштио је да САД прекидају везе са Светском здравственом организацијом ”пошто није успела да спроведе неопходне и тражене реформе”, а да ће средства преусмерити на друге светске и хитне потребе јавног здравља “које то заслужују".

Трамп је критиковао СЗО и због "веома лошег управљања пандемијом и прикривања доказа о ширењу коронавируса".

EUR/RSD 117.1153
Најновије вести