Европол: Пораст сајберкриминала у време пандемије короне

ХАГ: За време пандемије КОВИД-19, криминалци су брзо искористили могућности за искоришћавање кризе прилагодивши своје деловање и укључивши се у нове криминалне активности, саопштио је данас Европол.
sajber kriminal, pixabay
Фото: pixabay.com, ilustracija

Сајберкриминалци су били међу најспособнијима у искоришћавању пандемије.

Како се наводи у саопштењу, претња од сајберкриминала током кризе је динамична и има потенцијал за даљње повећање.

Са рекордним бројем потенцијалних жртава које остају код куће и користе интернетске сервисе широм ЕУ, начини за сајберкриминалце који желе да искористе нове прилике и рањивост су се умножили.

Европол прати утицај пандемије КОВИД-19 на сајберкриминал од самог почетка и објавио је ажурирану процену претњи о могућем даљем развоју догадаја у овој области криминала.

Ова пандемија открива најбоље, али нажалост и најгоре у човеку, навела је извршна директорка Европола Катрин де Бол. 

С обзиром да велики броје људи који раде од куће, често са застарелим безбедносним системима, сајберкриминалци искоришћавају прилику да искористе ову надреалну ситуацију и још више се фокусирају на сајберкриминалне активности, истакла је Де Болова. 

Према њеним речима, овим извештајем Европол жели да упозори појединце, компаније, јавне институције и друге организације на ове криминалне активности. 

Она је додала да би, такође, желела да скрене посебну пажњу на најугроженије међу жртвама јер постоји пораст сексуалног злостављања деце на мрежи. 

Европол улаже ресурсе и капацитете да подржи државе чланице у борби против сајберкриминала током ове тешке ситуације, истакла је Катрин де Бол.

EUR/RSD 117.5782
Најновије вести