Европол: У време корона кризе расту криминал и педофилија

ЗАГРЕБ: Судећи према извештају Европола, Европског полицијског бироа, због пандемије корона вируса, појачане су криминалне активности, који ову кризу искоришћавају за лични профит.
Europol Foto: Europol
Фото: Europol

Посебно је због тога, наводи се, појачан онлајн наџор педофила и криминалаца.

Криминалци су, напомињу, врло флексибилни и брзо се прилагођавају новим условима и проналазе нове начине зараде, стоји у извештају Европола.

Само до сада је разбијено 37 организираних криминалних група.

Интернет је апострофиран као врло често место злочина, јер су компјутер и интернет постали главно оруђе за живот - било за рад од куће или за куповину у земљама у којима су на снази мере ограниченог кретања.

Користећи разне начине манипулације, криминалци од корисника покушавају да прикупе поверљиве податке као што су корисничка имена, лозинке, подаци с кредитних картица... како би остварили финанцијску корист.

Загребачки Вечерњи лист пише да је корона криза отворила врата и педофилима, јер чињеница је, кажу, да су због посебних услова деца више код куће и осећају се усамљенима.

Они пуно времена проводе у кућама што због школе, што због комуникације са пријатељима.

Број предатора који вребају децу на друштвеним мрежама и форумима изузетно је порастао, јер се, наводи се, деца у овој ситуацији осећају рањивије него иначе.

Педофили ту ситуацију користе да би са њима ступили у контакт и успоставили однос поверења као би их наговорили на разне поступке од слања обнажених фотографија до стварања и “неговања” односа за нека будућа недела.

EUR/RSD 117.5782
Најновије вести