Филипини: Комисији за људска права годишње 20 долара 

МАНИЛА:  Филипински посланици у сарадњи са председником Родригом Дутертеом изгласали су данас годишњи буџет од свега 1.000 пезоса, односно 20 долара, за Комисију за људска права, државно тело које се више пута сукобило са Дутертеом због његовог крвавог рата против дроге.
Filipini, zastava Foto: Foto freeimages.com
Фото: Foto freeimages.com

Око четири петине присутних чланова Доњег дома филипинског парламента подржало је предлог о смањењу буџета Комисији на тако безначајну суму, а критичари борбе против дроге у томе виде одмазду за напоре те агенције да истражи хиљаде убистава у протеклих 15 месеци, преноси Ројтерс.

Међутим, председник парламента Панталеон Алварез рекао је да Комисија за људска права заслужује мали буџет јер је "бескорисно тело" и брани права криминалаца."Ако желите да штитите права криминалаца, направите буџет од новца из њихових џепова. То је једноставно. Зашто бисте правили буџет од владиних пара, а уз то ни не радите свој посао?", истакао је Алварез.

Конгресмен Етсел Лагман рекао је да се 32 опозициона посланика успротивило тој мери током дебате приликом другог читања предлога, али су, како је навео, Дутертеове присталице "практично наметнуле смртну казну агенцији која је формирана по уставу и има независни мандат".

Иначе, Комисија за људска права је тражила буџет од 1,72 милијарде пезоса за 2018. годину, али је влада предложила само 678 милиона.Конгрес је гласао да се буџет Комисији среже на само 1.000 пезоса, што је огромно смањење у поређењу са буџетом за текућу годину који износи 749 милиона.

За усвајање буџета потребно је још једно гласање - у Сенату, чије је одобрење неопоходно да би предлог био коначно усвојен.

EUR/RSD 117.1782
Најновије вести