Филипини: У рацији убијено 14 особа и градоначелник

МАНИЛА:  Филипинска полиција је на југу земље спровела рацију а у сукобу који је избио погинуло је 15 особа, међу њима и градоначелник Озамиса, означен између осталих од председник Родрига Дутерта као умешаног у послове са наркотицима.
Policija na Filipinima Foto: Youtube/prinscreen
Фото: Youtube Printscreen

То је, како АП оцењује, био најкрвавији обрачун од како је започела акција Дутертеовог режима против дроге.Полицајци су кренули да доставе налоге за претрес градоначелнику града Озамис Рејналду Паројиногу како би претесли његове куће под сумњом да ту крије оружје за које нема дозволу, када је на њих отворена ватра.

Погинуо је градоначелник и најмање 14 особа, изјавио је шеф полиције у Озамису Хови Еспенидо."Он је мета од велике важности у истрази о дроги. Ми спроводимо закон како бисмо заштитили људе који желе мир у овој земљи. Како можемо да спроводимо закон ако се... бојимо дилера? То не може тако, требало би да се они плаше људи који чине добро за све", рекао је Еспенидо.

У рацијама је ухапшено најмање пет особа, међу којима и ћерка градоначелника, која је била потпредседница лучког града Озамис где су рације спроведене.Како наводи агенција, полицајци су се приближавали градоначелниковој кући када су његови телохранитељи почели да пуцају, погодивши једног полицајца и изазивајући размену ватре.

Граната коју је држао један од телохранитеља, експлодирала је у кући и остаје нејасно да ли су Паројиног и његова супруга погинули од гранате, да ли их је полиција убила пуцајући или обоје.

EUR/RSD 117.5832
Најновије вести