Француска: Демонстрације против вакцинације и пропусница

ПАРИЗ: Демонстранти су марширали у градовима широм Француске, четврти викенд заредом, осуђујући оно што виде као деспотска правила која их приморавају да се вакцинишу против ковид-19 против своје воље и покажу здравствену пропусницу да би могли да имају приступ дневним активностима.
f
Фото: Tanjug (AP Photo/Adrienne Surprenant)

Они су се окупили на улицама Париза, Нице, Монпељеа и других градова носећи транспаренте на којима је писало "Не диктатури" и узвикујући "Макроне, не желимо твоје здравствене пропуснице", пренео је Ројтерс.

Међу демонстрантима су левичарски анархисти и екстремно десничарски милитанти, остаци антивладиног покрета "Жути прслуци" као и други грађани који су против примања вакцине или сматрају да је здравствена пропусница дискриминаторска.

Стопе вакцинација порасле су након што је Макрон прошлог месеца представио свој план о увођењу здравствених пропусница, две трећине Француза примило је једну дозу вакцине, а 55 процената је потпуно вакцинисано.

Од понедељка људи ће морати да покажу здравствену пропусницу да би јели у ресторану, приступили лечењу које није хитно у болници или путовали међуградским возом.

Здравствене пропуснице већ су неопходне за одлазак на базене, у музеје и ноћне клубове.

Здравствени радници имају рок до 15. септембра да се вакцинишу или ће бити суспендовани.

EUR/RSD 117.3179
Најновије вести