Г7: Подржаваћемо Украјину колико год буде потребно

ЛОНДОН: Група седам најразвијенијих земаља света (Г7) обавезала се данас у заједничком саопштењу да ће подржавати Украјину колико год буде потребно, истичући да ће свака употреба нуклеарног оружја од Русије имати озбиљне последице.
g7/YT
Фото: Youtube Printscreen

"Наставићемо да пружамо финансијску, хуманитарну, војну, дипломатску и правну подршку и чврсто ћемо стајати уз Украјину колико год буде потребно", закључак је Г7, пренео је Ројтерс.

Лидери Г7 су, наводи се, уверили украјинског председника Володимира Зеленског да су непоколебљиви и постојани у њиховој посвећености пружању подршке која је Украјини потребна да би одржала свој суверенитет и територијални интегритет.

Они су осудили јучерашњи руски ракетни напад на Украјину, уз напомену да напади на цивилно становништво представљају ратни злочин.

"Позваћемо председника Владимира Путина и одговорне за то", наводи се у саопштењу.

Лидери су такође критиковали руску "неодговорну нуклеарну реторику".

"Жалимо због намерних руских ескалационих корака, укључујући делимичну мобилизацију резервиста и неодговорну нуклеарну реторику, која угрожава глобални мир и безбедност. Поново потврђујемо да би свака употреба хемијског, биолошког или нуклеарног оружја од стране Русије била суочена са тешким последицама", истиче се у заједничком саопштењу Г7.

Земље Г7 подржавају "мирно решавање сукоба Украјине са Русијом", а такође осуђују и недвосмислено одбацују руски "незаконит покушај анексије Доњецке, Луганске, Запорошке и Херсонске области Украјине, поред Аутономне Републике Крим и Севастопоља", пренео је ТАС С.

Навели су да никада неће признати "лажне референдуме које је Русија искористила како би то оправдала".

Такоде су истакли да пружају "пуну подршку независности Украјине и њеном суверенитету у оквиру међународно признатих граница".

"У складу са међународним правом, посебно у складу са Повељом УН, Украјина има законито право да се брани од руске агресије и да успостави потпуну контролу над својом територијом у складу са међународно признатим границама", наводи се у саопштењу.

Земље Г7 такође су апеловале на Минск да "престане да помаже" Москви у спровођењу специјалне војне операције у Украјини.

Лидери држава Г7 намеравају да наставе са санкционом политиком против Русије и оних који је подржавају у ситуацији око Украјине.

Такође су изразили, како се наводи, дубоку забринутост због намерних оштећења гасовода Северни ток 1 и Северни ток 2.

"Одлучно осуђујемо свако намерно уништавање критичне инфраструктуре. Поздрављамо истраге које су у току", истиче се у саопштењу.

Лидери Г7 су поручили да ће "деловати у тесној координацији како би елиминисали негативан утицај руске агресије на глобалну економску стабилност, између осталог и наставком сарадње у циљу осигуравања енергетске безбедности".

Земље Г7 сматрају да у процесу послератне обнове Украјине треба, између осталог, користити руска средства.

EUR/RSD 117.1921
Најновије вести