Генерал Ли више не јаше Вирџинијом

ШАРЛОТСВИЛ: У Шарлотсвилу у америчкој савезној држави Вирџинији почело је уклањање статуе генералу војске Конфедерације Роберту Е. Лију због које су 2017. године избили насилни протести белих расиста.
2
Фото: Tanjug/ (Erin Edgerton/The Daily Progress via AP

У извештају лондонског дневника Гардијан се наводи да су градске власти Шарлотсвила саопштиле да ће споменици генералу Лију и генералу Џексону бити уклоњени из јавног простора и пренети у градски музејски фундус.

Након што је споменик генералу Лију подигнут дизалицом и скинут с постамента, градоначелница Шарлотсвила Никаја Вокер одржала је говор и указала да је, између осталог, "скидање статуе мали корак ближе циљу да се Америка избори са грехом из прошлости када су белци били спремни да униште црнце због економске користи".

Генерал Ли је предводио снаге Конфедерације током америчког грађанског рата од 1861. до 1865. године, покушавајући да сачува робовласнички систем на америчком Југу.

Генерал Џексон се прославио у првим годинама сукоба, а умро је од упале плућа након што је грешком упуцан у пријатељској размени ватре.

EUR/RSD 117.5784
Најновије вести