Готово милион Француза на протестима, неће реформу пензионог система

ПАРИЗ: Готово милион људи учествовало је на данашњим протестима широм Француске против реформе пензионог система, којом се, између осталог, старосна граница за одлазак у пензију повећава са 62 на 64 године.
f
Фото: Tanjug (AP Photo/Lewis Joly)

Француско министарство унутрашњих послова саопштило је да је око 963.000 људи учествовало у демонстрацијама широм земље, а око 93.000 Паризу, док синдикати тврде да је у Паризу протестовало 500.000 људи, преноси Ројтерс.

Агенција наводи да су мирне протесте у Паризу делимично  пореметили мањи сукоби - запаљен је аутомобил и канте за смеćе, а полицијске снаге су користиле сузавац и шок бомбе у покушају да растерају неке од радикалнијих демонстраната.

У Француској је за 16. фебруар заказан штрајка, а у заједничкој изјави уочи данашњих протеста сви главни синдикати позвали су владу да повуче закон и упозорили да ćе, ако њихови захтеви не буду испуњени, настојати да у Француској почне општи штрајк од 7. марта.

Протести прате прву недељу дебате о пензионој реформи у парламенту, а опозиција је предложила хиљаде амандмана на предложени закон.

Француски председник Емануел Макрон рекао је да је реформа од виталног значаја за обезбеђивање одрживости пензионог система. 

Подизање старосне границе за одлазак у пензију за две године и продужење периода уплате донело би додатних 17,7 милијарди евра у годишњим пензионим доприносима, омогуćавајуćи систему да буде потпуно исплатив до 2027. године, показују процене мнистарства рада.

Синдикати тврде да постоје и други начини да се то уради, као што је опорезивање супербогатих.

Французи проводе највеćи број година у пензији међу земљама чланицама Организације за економску сарадњу и развој (ОЕЦД), наводи Ројтерс.

EUR/RSD 117.1921
Најновије вести