Грчки парламент ратификовао Преспански споразум

АТИНА: Грчки парламент ратификовао је тесном већином од 153 гласа „за“ према 146 „против“ и један уздржан, Споразум из Преспе који је Атина потписала са Скопљем прошле године о промени имена Македоније у Република Северна Македонија.
grcka parlament
Фото: Tanjug (AP Photo/Michael Varaklas)

За ратификацију Преспанског споразума о решавању деценијског спора између Македоније и Грчке гласали су сви 145 посланика из владајуће СИРИЗА, седам независних посланика и један посланик из редова опозиционе странке Независни Грци. 

Осам посланика који су, поред посланика из владајуће СИРИЗА, подржали ратификацију Преспанског споразума су: председник Демократске левице Танасис Теохраопулос, који је био избачен из коалиције Демократске алијансе, а сада је независни посланик, Спирос Данелис који је био избачен из странке Река, Ставрос Теодоракис, Јоргос Мавротас и Спирос Ликудис који су након распада посланичке Река официјално постали независни посланици, министарка за туризам Елена Кундура која је сада бивша чланица странке Независни Грци, заменица министра за цивилну заштиту Катерина Папакоста и Танасис Папхристопулос из странке Независни Грци. 

Гласање се одвијало појединачном прозивком свих посланика у грчком парламенту.  

Након ратификације Преспанског споразума у грчком парламенту, премијеру Грчке Алексису Ципрасу остаје да убеди већину посланика да ратификују протокол о приступању Македоније у НАТО, чиме се у потпуности завршава формално правна процедура имплементације овог споразума.

Ратификацијом протокола о приступању Македоније НАТО у грчком парламенту официјално ступа на снагу ново уставно име државе Република Северна Македонија и отклања се највећа баријера на путу Македоније за учлањење у НАТО од 2008. године.  

На самиту НАТО у Букурешту у 2008. години Македонија није успела да постане чланица ове организације заједно с Хрватском и Албанијом управо због нерешеног спора око имена с Републиком Грчком. 

EUR/RSD 117.3121
Најновије вести