Груевски: Из Македоније сам изашао као слободан човек

БУДИМПЕШТА: Бивши македонски премијер Никола Груевски, који се од политичког прогона склонио у Мађарску, где је добио азил, каже да је из своје земље отишао као слободан човек и да је сада слободан човек.
nikola gruevski
Фото: Tanjug (N. Jovanović, arhiva)

У првом интервјуу за инострани медије од добијања азила у Мађарској, Груевски је у интервјуу за ТВ Пинк рекао да није бегунац од правде, већ да је домовину напустио због неправедне оптужнице са политичком позадином, која би га одвела у затвор.

Оптужница против њега је, каже, политички мотивисана и нема никакве везе са криминалом, а и живот му је био угрожен.

Говорећи о актуелној политичкој ситуациј у Македонији, Груевски, иначе, велики противник тзв. “тиранске декларације”, објашњава да не криви албански народ у Македонији.

Тзв. “тиранском платформом” је било предвиђено да албански буде уведен као други званични језик у Македонији, што је и учињено, а Груевски о томе каже да природно албански народ има своје потребе: стандард, бољи живот, демократију, правду...

“Међутим, њихови политичари имају друге планове и сматрају да ће преко њих остварити одређени историјски успех за Албанце у Македонији”, уверен је Груевски, који је и бивши лидер сада појединачно најутицајније опозиционе партије - ВМРО-ДПМНЕ.

Неприхватљив му је, међутим, покушај да се статистички прикаже да у Македонији има више Албанаца, него Македонаца.

“Историјски гледано Балкан је увек био ''буре барута'', али ја немам ниста против Албанаца. Вероватно кроз историју и они су имали своје жртве, међутим идеја да се покаже да су били бројнији од Македонаца у Македонији представља историјску грешке и нереалност”, навео је Груевски.

Према његовим речима, и Гоце Делчев, када би се сада појавио, брзо би постао мета прогона и морао би да напусти земљу.

Али, ако би се Делчев појавио са својим следбеницима, четницима, односно комитама, Груевски каже да мисли да би у том случају актуелни премијер Зоран Заев требало да напусти Македонију.

Делчев је био револуционар и вођа тајне македонско-одринске револуционарне организације, касније преименоване у Револуционарна организација, (ВМРО).

У Македонији се сматра једним од највећих етничких македонских револуционара, а у Бугарској га сматрају Бугарином.

О актуелној власти Груевски даље каже да су грађани увидели да је актуелна власт спремна да по сваку цену оствари агенду ради које је и дошла на власт.

“И вероватно због тога народ чека своју шансу, а та шанса су следећи избори. Народ се осећа превареним: Заев је на митинзима говорио да не постоји шанса да се име Македоније мења, а у некој емисији се чак клео и у своју децу. То је велика превара"! каже Груевски.

Сматра и да је превара и начин на који је потписан уговор са Бугарском, којим су прихваћени сви захтеви Бугарске.

Указујући на тензије које су у Македонији у порасту деценијама, али народ, каже Груевски, може да има емоције и да протестује, али грчки политичари су добро знали да се оваква шанса пружа једном у 100 година.

“Знали су да је ово шанса која не сме да се пропушта и нису је ни пропустили. У (Преспанском) споразуму има један део који каже да цела историја повезана са антиком припада искључиво Грчкој и да друга страна, а то смо ми, нема ништа са тим”, објашњава Груевски.

Странка чији био лидер, ВМРО-ДПМНЕ, била је победница последњих парламентарних избора, али власт није формирана, иако је готово све било договорено и само је требало да се одреде имена министара.

Дошло је, присећа се, у том тренутку до преокрета, а према његовим сазнањима, каже, радило се о спољним притисцима.

Према његовим речима, ради се о жестоким притисцима из НАТО.

Србија нема везе са мојим одлукама

Никола Груевски изјавио је да Србија нема везе са његовим одлукама да тражи азил у Мајдарској.

У првом интервјуу за неку инострану телевизију од добијања азила у Мађарској, Груевски је за Пинк тв објаснио да је до Будимпеште стигао из Тиране, преко Црне Горе и Србије.

“Као што је познато, превоз су ми обебедиле мађарске дипломате. Када сам стигао у амбасаду у Тирани, потражио сам политички азил, због политичких проблема. После извесног периода био сам примљен у амбасаду, где су ме обавестили да ће ми обезбедити превоз до мађарске границе, где ће мађарске имиграционе власти одлучити хоће ли ми одобрити азил или не. Добио сам азил, политички азил због политичких проблема”, прецизан је Груевски.

Објаснио је и да је Мађарска чланица ЕУ и НАТО и да је добијањем азила сада заштићен од даљег политичког прогона.

Прецизира да поседује личну карту за странце и пасош који добијају азиланти.

“Ја сам слободан човек у овој земљи”, рекао је Груевски.

Оценио је да је политички прогон према њему, како је рекао, велика срамота за Македонију.

Не зна како у таквој земљи може да функционише демократија, ако се зна да је бившем премијеру те земје азил због политичких проблема доделила земља која је чланица ЕУ.

Груевски је уверен да ће се Македонија суочити са “озбиљним политичким проблемом” у наредном периоду, имајући пре свега на уму гласање за промену устава у Собрању и нуђења аболиције од стране актуелне већине појединим посланицима најутицајније опозиционе партије ВМРО-ДПМНЕ, чији је он био лидер.

Чак се, казао је, то не крије, већ се о томе јавно говори.

EUR/RSD 117.3374
Најновије вести