Гутереш: Подељени свет није успео да одговори на пандемију

ЛИСАБОН:  Подељени свет није успео да одговори на изазов борбе против пандемије ковид-19, изјавио је генерални секретар УН Антонио Гутереш и указао на то да је потребна конкретна акција како би се спречило да се милиони људи суоче са сиромаштвом и глади.
guteres, tanjug ap
Фото: Tanjug (AP Photo/Aijaz Rahi)

Гутереш је рекао да је много више могло да буде постигнуто да су земље биле уједињене у борби против пандемије, преноси Ројтерс.

"Пандемија ковид-19 је највећи глобални изазов за читаву међународну заједницу, за мултилатерализам и за мене, као генералног секретара УН", рекао је Гутереш за португалску новинску агенцију Луса.

Пандемија је тест који међународна заједница, за сада, не успева да прође, додао је он.

Генерални секретар УН је упозорио да би, уколико не буду предузете координисане мере, корона вирус могао милионе људи да гурне у сиромаштво и глад, уз катастрофалне економске последице у наредним годинама.

Гутереш је такође критиковао међународну заједницу због недостатка јединства у покушају решавања других глобалних изазова, као што су сукоби у Авганистану, Јемену, Сирији.

Корона вирус је до сада потврђен у преко 210 земаља и територија на свету. Од почетка пандемије на свету је заражено преко 39,6 милиона људи, а преминуло више од 1,1 милиона.

EUR/RSD 117.5810
Најновије вести