Гутереш: Свет страхује од нуклеарног рата са Северном Корејом

ЊУЈОРК: Генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутереш упозорио је данас у Њујорку да је страховање света од избијања нуклеарног рата на највишем нивоу у последњих неколико деценија.
guteres, tanjug ap
Фото: Tanjug (AP Photo/Mary Altaffer)

Гутереш је то изјавио на отварању генералне дебате у оквиру Генералне скупштине УН на којој се окупило готово 100 светских лидера, међу којима и председника Србије Александра Вучића, а којом доминира криза са Северном Корејом.

Милиони људи живе у страху као резултат провокативних нуклеарних и ракетних тестова Северне Кореје, рекао је Гутереш .

Први човек светске организације је најоштрије тестове нуклеарног нароужања у Северној Кореји и позвао Пјонгјанг и све земље света да у потпуности поштују све споразуме УН.

Апеловао је на јединство УН, јер, како истиче, само јединство може осигурати денуклеаризацију и решење кризе.

Он је упозорио да сразмерно расту тензија због запаљивих говора и претњи расте и опасност од оружаног конфликта.

„Наше земље треба да покажу приврженост свету без нуклеарног нароужања", поручио је Гутереш.

Генерални секретар УН позвао је данас на јединство међународне заједнице у борби за мир истакавши да је свет данас подељенији него икада у скоријој историји.

„Наш свет је у проблему. Грађани су угрожени и бивају повређени. Глобане економије су све интегрисаније, али наш свест о заједништву све је више подељена“, упозорио је он.

„Ми смо подељени свет, а потребно је да будемо јединствен свет“, поручио је Гутереш додајући да се само заједнички може успоставити мир и бољи свет.

Португалски дипломата је оценио да је тероризам велики изазов садашњице и да је у борби против овог проблема неопходна међународна сарадња.

Он је пажњу посветио и питању климе, указујући да из године у годину проблем постаје све већи, елементарне непогоде све бројније.

EUR/RSD 117.5782
Најновије вести