Гутереш: Забрињавајуће понашање косовске полиције

БЕОГРАД: Генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутереш у тромесечном извештају о Косову наводи да је "забринут" због знакова погоршања односа између Београда и Приштине, посебно након хапшења директора владине Канцеларије за КиМ Марка Ђурића.
guteres, fonet, ap
Фото: FoNet/AP

Гутереш је у извештају који ће амбасадори држава чланица Савета безбедности УН разматрати током маја, позвао стране да избегавају запаљиве изјаве.

"Дијалог између Београда и Приштине, уз посредовање ЕУ, јесте, како се цини, запао у нови ћорсокак... Апелујем на обе стране да дају нови подстицај дијалогу како би се спровели сви до сада постигнути споразуми", навео је Гутереш, преноси РТС.

У извештају се наводи и да су се у последња три месеца на Косово вратиле свега три особе.

"Забринут сам због знакова погоршања односа измеду Београда и Приштине, посебно после хапшења Марка Ђурица, директора Канцеларије за Косово Владе Србије, 26. марта. Позивам обе стране да избегну провокативне акције и уздрже се од запаљивих изјава", наводи се у извештају генералног секретара УН Антонија Гутереша.

Гутереш је, такоде, упозорио да понашање косовске полиције током акције хапшења Марка Ђурица, у којој је неколико особа повредено, представља "разлог за бригу" и позвао на "детаљну истрагу" о том догадају, наводеци да су потребне "корективне мере" везане за кршење људских права.

Шеф УН је изразио забринутост и због спорости истраге о убиству једног од лидера Срба са севера Косова – Оливера Ивановића, наводећи да "медусобне сумње и осецај несигурности представљају препреку у изградњи поверења меду заједницама на Косову".

Гутереш је, истовремено, поздравио одлуку косовског парламента да ратификује споразум о демаркацији са Црног Гором, упозоравајуци на опструкције појединих посланика.

Први човек УН је навео и да су се у три месеца, на која се односи његов нови извештај, на Косово вратиле свега три особе из редова неалбанаца.

У делу извештаја који се односи на активности Еулекса, наводи се да су истражитељи Специјалног суда за злоцине које су током сукоба поцинили припадници Ослободилацке војске Косова наставили истрагу о наводима везаним за "нехуман однос и нелегалну трговину људским органима".

У извештају, међутим, нема нових детаља о току истраге или о поцетку судења пред Специјалним судом, напомиње РТС.

Претходних неколико седница СБ УН о Косову протекло је, махом, у оштрој расправи о будућем формату одржавања ових седница, при цему се Британија, САД и Француска залажу да се расправе о Косову, са садашње цетири годишње, прореде на две.

Како наводе "Новости", ставове Србије на седници Савета безбедности УН о КиМ, која је заказана за 14. мај, заступаће шеф дипломатије Ивица Дачић. 

EUR/RSD 117.5782
Најновије вести