Гутереш: Уздржати се од запаљивих изјава о суду за бившу ОВК

ЊУЈОРК: Генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутереш позвао је косовске политичаре на уздржаност у изјавама о новом суду за ратне злочине које су током рата починили припадници Ослободилачке војске Косова, наводећи значај тог суда за обезбеђивање правде за жртве тог сукоба.
guteres, fonet, ap
Фото: FoNet/AP

На Косово се, током три месеца, вратило 113 неалбанаца, наводи се у најновијем извештају шефа УН, објављеном 31. октобра, а који се односи на период од 16. јула до 15. октобра ове године.

Први човек Уједињених нација, у редовном тромесечном извештају амбасадорима Савета безбедности, упозорио је косовске лидере да се уздрже од запаљивих изјава у вези са почетком рада Специјалног суда који ће, под окриљем ЕУ, процесуирати злочине које су током рата починили припадници Ослободилачке војске Косова.

Гутереш је такво упозорење пренео амбасадорима држава чланица Савета безбедности УН након серије изјава косовских политичара, укључујући и председника Хашима Тачија, који је рекао да нова институција "суди само једној страни" и "не доприноси помирењу".

"Позивам косовске политичке лидере да покажу зрелост у изјавама о Специјалном суду, који представља кључни фактор у обезбеђивању правде за жртве прошлог рата", наводи се у новом извештају шефа УН, о којем ће Савет безбедности расправљати на седници заказаној за 14. новембар.

Нова седница Савета безбедности УН уследила је након позива Сједињених Америчких Држава, Француске и Британије да се седнице најмоћнијег тела светске организације о Косову, са свака три месеца "прореде" на две годишње, што снажно подржавају и представници власти у Приштини.

Таквом приступу противе се Србија и две сталне чланице Савета безбедности - Русија и Кина.

У новом Гутерешовом извештају нема помена ове иницијативе.

Гутереш је поновио значај дијалога између Београда и Приштине, наводећи значај спровођења договора који су постигнути још 2013. године.

Шеф Уједињених нација је навео да се за три месеца, на које се односи нови извештај, на Косово вратило 113 неалбанаца.

Гутереш је похвалио напоре косовских институција да одрже мирно окружење током продуженог периода политичке неизвесности после парламентарних избора 11. јуна, и пожелео новој владајућој коалицији успех у суочавању са широким низом изазова за Косово и задовољавању основних потреба косовског становништва.

Такође, констатује да је изградња ефикасних институција изазов за Косово и његове међународне подржаваоце већ дуже време и да су фрустрације међу бирачима порасле.

Гутереш је указао и на значај даљег напретка у нормализацији односа Београда и Приштине, за који истиче да изискује чврсту посвећеност и признање да је примена споразума потписаних 2013. често одлагана.

"Споразуми на високом нивоу, како стари тако и нови, имају смисла само ако имају подршку на широкој основи и акцију обеју страна", наглашава он.

За Специјализована већа истиче да "представљају камен темељац за обезбеђивање правде за жртве сукоба из прошлости".

У извештају се закључује да приоритети Мисије УН остају унапређење безбедности, стабилности и поштовања људских права на Косову и у региону, те да УНМИК наставља своја конструктивна ангажовања са Приштином и Београдом, свим заједницама на Косову и регионалним и међународним актерима.

Извештај генералног секретара УН ће Савету безбедности представити његов специјални представник на Косову, Захир Танин.

У анексу овог документа наведен је и извештај високе представнице ЕУ за спољну политику и безбедност Федерике Могерини о активностима ЕУЛЕКС-а на Косову од 16. јула до 15. октобра, у којем се истиче да косовске институције морају појачати напоре у решавању преосталих питања у области владавине права, укључујући политичко уплитање и корупцију.

У анексу се, између осталог, наводи да је у дијалогу на високом нивоу, одржаном 31. августа, 17. октобар 2017. одређен као датум за укључивање српских судија, тужилаца и правосудног особља у косовски систем, те да ЕУЛЕКС у том контексту наставља да подржава правосудне и тужилачке савете како би испунили своје обавезе.

EUR/RSD 117.4762
Најновије вести