Холандија: Ситуација није добра, пред Божић можда оштрије мере

АМСТЕРДАМ: Мере социјалне и физичке дистанце биће продужене у Холандији до краја божићне и новогодишње празничне сезоне, због тога што се број новоинфицираних не смањује, најавио је данас холандски премијер Марк Руте.
amsterdam
Фото: pixabay.com

Он је објаснио да је продужење рестриктивних мера нужно јер званични подаци показују да је први пут од октобра, недељна стопа заражавања у порасту.

"Ситуација заиста није добра. Ни стопа заражавања није добра, ни ситуација у болницама није добра. Не искључујем могућност да ћу се поново огласити пре Божића да најавим пооштравање рестриктивних мера", изјавио је Руте у интервјуу за холандску телевизију, преноси Ројтерс.

У Холандији је од 13. октобра на снази "делимично закључавање", како је то назвала влада, што значи да је грађанима издата препорука да раде од куће, а већина путовања и јавна окупљања су забрањена.

Холандски премијер је изразио наду да ће побољшање епидемиолошке ситуације омогућити да се ублаже рестриктивне мере током Божића и новогодишњих празника, иако је влада данас донела одлуку да продужи трајање ограничења од максимално 3 посетиоца једном домаћинству до 15. јануара и потврдила да ресторани и барови до даљег не могу да раде.

У последњих недељу дана, закључно са 8. децембром, у Холандији су потврђена 43.103 нова случаја ковида-19 , тј. 27 одсто више него претходне недеље.

Од почетка пандемије у Холандији је потврђено више од пола милиона случајева и готово 10 хиљада преминулих међу ковид пацијентима.

Иако је Холандија у почетку одбацила савете Светске здравствене организације да се заштитне маске обавезно носе на јавним местима, ношење маски у Холандији је од 1. децембра постало обавезно у затвореним јавним просторима.

EUR/RSD 117.5685
Најновије вести