ХР: ЕУ требало да размотри и набавку кинеске и руске вакцине

ЗАГРЕБ: Епидемиолог и члан научног савета Владе Хрватске Бранко Коларић изјавио је данас да не би значајно попуштао епидемиолошке мере после 15. фебраура, јер су до сада показале да имају ефекта у сузбијању ширења заразе.
Vakcina protiv kovida 19/Fonet/AP
Фото: Вакцина против ковида/Фонет/АП

"Скептичан сам према неком великом попуштању због брзоширећих сојева који се јављају у све већим деловима Европе", рекао је Коларић за ХРТ.

На питање о вакцини АстраЗенеке и на констатацију да је још непознато колики је њен ефекат код вакцинације старијих од 65 година, Коларић је истакао да је сјајна вест то што је још једна вакцина доступна у Хрватској и да грађанима саветује да не одбијају вакцинацију.

"Много је важније вакинисати се сада, него чекати три месеца и можда се разболети. Разлика у ефикасности вакцине је релативно мала", тврди епидемиолог, преноси Хина.

"Забрињавајуће је, и мени се не свиђа што су дозе које добијамо релативно мале. До краја фебраура морамо да добијемо још 150.000 доза, пре је била планирала седмична испорука од 180.000 доза. Ова вакцина има нешто мању ефикасност у спречавању болести, али истраживања су показала да они који су се вакцинисали, а ипак се заразили, нису завршили у болници, нису имали тежи облик", казао је Коларић.

Он је додао и да у истраживању АстраЗенеке није било довољно старијих особа да би се доказала ефиксаност вакцине.

"Тешко је за очекивати да ће вакцина код некога ко има 55 година деловати, а код некога ко има 56 неће. АстраЗенека спроводи додатна истраживања о ефикасности код старијих особа и верујем да ће бити пођеднако ефикасна, нешто мање него код млађих, јер старији иначе имају нешто лошији имунолошки одговор ", објаснио је Коларић.

Коларић каже да би ЕУ требало да размотри и набавку кинеске и руске вакцине.

"Нама је циљ да што брже дођемо до што више доза вакцина, то је примарни циљ. Било би супер да се вакцинишемо, избегнемо трећи талас нових сојева ако је могуће, и било би одличнио да пре туристичке сезоне стигнемо да вакцинишемо све запослене у хотелијерској делатности, угоститељству, то би нам за туристичку сезону много значило", закључио је Коларић.

EUR/RSD 117.2782
Најновије вести