Хрватска: Контејнери из Србије за смештај најугроженијих

У друштву представника Српског народног већа, које спроводи акцију "Банија је наша кућа", донацију је предао привремени отправник послова Амбасаде Давор Тркуља, пренела је Хина.
Hrvatska: Kontejneri iz Srbije za smeštaj najugroženijih foto: Hina/EPA
Фото: Хрватска: Контејнери из Србије за смештај најугроженијих фото: Хина/ЕПА

ЛЕКЕНИК: У Лекеник су данас стигла прва два од укупно 25 стамбених контејнера из приватне донације које су у лекеничком кампу Штаба цивилне заштите за отклањање последица земљотреса предали представници Амбасаде Републике Србије у Хрватској.

У друштву представника Српског народног већа, које спроводи акцију "Банија је наша кућа", донацију је предао привремени отправник послова Амбасаде Давор Тркуља, пренела је Хина.

"Након овог стресног догађаја, који је погодио Сисачко-мославачку жупанију, људи у Србији су реаговали са великим саосећањем и емпатијом према ономе што се десило па је Влада Републике Србије, на предлог председника, међу првима донела одлуку да донира милион евра Хрватској, како би се људима пружила прва помоћ", рекао је Тркуља.

Убрзо су се, додао је, укључиле и друге институције Републике Србије, покрајинска Влада, па је и град Београд дао 100.000 евра Митрополији загребачко-љубљанској.

"И Амбасада Републике Србије се укључила у акцију, од донатора смо осигурали 100.000 евра за набавку 25 контејнера, а ови су прва два из те донације. Имају санитарни чвор и инсталације, па се одмах у њима може живети. Још смо набавили шест мало већих, од девет метара, који имају још две просторије", појаснио је Тркуља.

Највећи појединачни донатор донације контејнера је Милан Поповић.

С акцијама, каже Тркуља, настављају, а захвалио је Митрополији загребачко-љубљанској као и Српском народном већу који су помогли.

"Позивам све људе добре воље да учине све што је у њиховој моћи да помогну страдалом народу", позвао је Давор Тркуља.

Заступница СДСС-а у Хрватском сабору Драгана Јецков рекла је да се помоћ у првим данима катастрофалног земљотреса коју је упутила Република Србија не заборавља.

Она је изразила захвалност за уплаћена средства.

Уједно је подсетила и да је СНВ покренуло хуманитарну акцију "Банија је наша кућа", у коју су се укључили многи донатори.

Бројни су појединци и организације, истакла је, помагали како су могли, новцем, храном, хигијенским и другим потрепштинама.

Представницима Амбасаде на донацији је захвалио и државни секретар у Министарству спољних и европских послова Зденко Луцић, напоменувши да ће ови контејнери најугроженијима пружити сигуран и топао смјештај.

Прва два контејнера ће већ у петак ујутро кренути крајњим корисницима према договореном списку.

EUR/RSD 117.3179
Најновије вести