Индекси Њујоршке берзе на корак од медвеђег тржишта

ЊУЈОРК: Распродаја акција изазвана корона вирусом гурнула је данас индексе на Волстриту на нови минимум, јер је инвеститоре притиснуо страх од брзог ширења заразе и неизвесност по питању какав ће бити фискални одговор Вашингтона да се спречи успоравање економског раста због епидемије.
volstrit
Фото: Tanjug (AP Photo/Richard Drew)

Индустријски индекс Дау Џонс је изгубио више од 1.300 поена, или 5,4 одсто вредности, док је за 20 одсто слабији у односу на максимум забележен на дневном трговању почетком прошлог месеца, извештава ЦНБЦ.

Пад вредности од 20 процената сматра се медвеђим тржиштем на Волстриту.

Неки инвеститори, међутим, званично не признају тржиште медведа све док та вредност (пад од 20 одсто) не буде регистрована кад звоно огласи крај трговања.

Тренутно, Дау Џон је за 19,98 процената слабији од историјског максимума забележог раније на затварању трговања, док је С&П 500 за 19,08 одсто испод рекордног нивоа оствареног у претходном периоду на затварању берзе, док је на дневном нивоу у паду 4,9 процената.

Према Вангуард Групи, не постоји прецизна дефиниција медвеђег тржишта, али једно од опште прихваћених тумачења је да то представља пад цена акција, или индекса од 20 посто или више у периоду од најмање два месеца.

EUR/RSD 117.1769
Најновије вести