Индија дроновима и ватрогасним колима против скакаваца

ЊУ ДЕЛХИ: Осим против пандемије корона вируса, Индија се ових дана бори и против највеће инвазије скакаваца у последње три деценије, која прети да уништи усеве и вегетацију, а у ту сврху се користе и средства као што су дронови и ватрогасна кола.
Najezda skakavaca Foto. Youtube/printscreen
Фото: Youtube Printscreen

У потрази за храном, неколико километара дуги ројеви пустињских скакаваца, најдеструктивније врсте ових инсеката, почетком маја су из суседног Пакистана ушли у Раџастан, државу на западу Индије и потом се проширили на још пет држава у тој земљи, а све су погоршали ветрови после удара циклона "Амфан" крајем прошлог месеца, наводи ЦНН.

Надлежне службе настоје да ројеве разбију пестицидима који се избацују из прскалица монтираним на тракторе, из ватрогасних кола, али и из дронова, а један званичник је изјавио да је у два округа у Раџастану већ уништено 70 одсто скакаваца.

"Скакавци се такође могу отерати паљењем ватре и експлозијама петарди, лупањем у тањире и конзерве, као и ударањем у бубњеве, јер нису у стању да поднесу гласне звукове", стоји у једном од упутстава које су надлежни упутили пољопривредницима.

Упркос операцијама у циљу њеног сузбијања, инвазија скакаваца би се могла наставити и наредног месеца, али се чини да је, барем за сада, Индија избегла најгори сценарио, јер овогодишња сетва још није почела, па штета по усеве није велика, наводи ЦНН.

EUR/RSD 117.5801
Најновије вести