Индонезија: Број жртава земљотреса расте, тренутно 35

ЏАКАРТА: Број жртава данашњег земљотреса јачине 6,2 у Индонезији расте, и тренутно је потврђено 35 смртних случајева, а страхује се да ће се тај број и даље увећавати како буду пристизали нови извештаји спасилачких екипа са терена, док је више стотина повређених особа, наводе индонежански званичници.
њ
Фото: Танјуг (AP Photo/Daus Thobelulu)

Дарно Мајид, шеф агенције за ванредне ситуације у западном Сулавесију, изјавио је Ројтерсу да је у Мајени и суседном округу Мамују, погинуло 35 људи, а вероватно ће бити потврђено још смртних случајева како буду пристизали нови извештаји са терена.

Прве информације индонежанске агенције за ванредне ситуације показују да је 637 људи повређено у Мајени, а 24 у Мамују.

Није издато званично упозорење на цунами , али шеф агенције за метеорологију и геофизику (БМКГ) Двикорита Карнавати рекао је на конференцији за новинаре да би могли уследити снажни потреси, уз могућност да би још један такав снажни земљотрес могао покренути цунами.

Снажан земљотрес са епицентром 6 км североисточно од града Мајене, на релативно малој дубини од 10 км, који се догодио данас нешто пре 1.30 ујутру, натерао је хиљаде успаничених становника да напусте своје домове и потраже заштиту на вишим подручјима.

У септембру 2018. град Палу на Сулавесију погодио је изнузетно снажан земљотрес магнитуде 7,5, који је проузроковао разоран цунами.

У тој је катастрофи погинуло и нестало више од 4.300 људи, а најмање 170.000 је морало да напусти свој дом.

Јутро после Божића 2004. године, земљотрес јачине 9,1 степен са епицентром у близини острва Суматра изазвао је цунами са таласима висине и до 17,5 метара који су прекрили обале Индонезије, Шри Ланке, 

EUR/RSD 117.5811
Најновије вести