Јанша: Никога не присиљавати да прихвати мигранте

ЉУБЉАНА: Одговарајући на твит председнице словеначких Социјалдемократа Тање Фајон о значају солидарности у вези с новим ЕУ Пактом о миграцијама и азилу, премијер Словеније Јанез Јанша је истакао да би сви они који мисле да могу друге да приморају да прихвате мигранте, најпре требало да сместе "најмање двоје" у својој кући или вили.
Janez Jansa/Tanjug
Фото: Tanjug

"Очекујем да сви у Словенији или ЕУ који мисле да могу друге да приморају да прихвате илегалне мигранте, прихвате најмање двоје у својој великој кући или вили. То укључује лидерку Социјалдемократа која нуди солидарност на ваш рачун", написао је Јанша на Твитеру, преноси СТА.

Фајонова, која је и чланица Европског парламента, на нови пакт реаговала је у среду, рекавши да се упављање миграцијама може побољшати само путем истинске солидарности између земаља. Она је чланице ЕУ позвала да преузму свој део одговорности и додала да Словенија дефинитивно мора да "буде део решења, а не део проблема".

Ово је прво реаговање Јанше на нови ЕУ Пакт о миграцијама и азилу, који је представљен у среду и који уводи појам флексибилне али обавезујуће солидарности у решавању питања миграната, преноси СТА.

Механизам обавезујуће солидарности истакнут је као главни разлог за забринуост у првом реаговању на пакт од стране словеначког министарства спољних послова.

Словенија очекује да ће план узети у обзир "забринутост појединих земаља, укључујући Словенију, и да ће укључивати уравнотеженије предлоге", изјавио је портпарол словеначког министарства спољних послова Александер Гержина и додао да влада подржава концепт добровољне солидарности.

Новом плану ЕУ за решавање мигрантске своје противљење изразиле су данас чланице Вишегардске четворке Мађарска, Пољска, Чешка и Словачка.

EUR/RSD 117.5893
Најновије вести