Јуан уместо долара за нафту и гас?

БЕРЛИН: Саудијска Арабија се полако окреће према Кини, што би, по оцени Вол Стрит Журнала, могло да угрози дугогодишње односе Ријада са САД-ом.
1
Фото: Ilustracija/pixabay.com

Кинески лидер Си Ђинпинг могао би да прихвати позив да посети Саудијску Арабију у мају, где би са највећим светским произвођачем нафте могао да се договори да Кина нафту плаћа у јуанима уместо у америчким доларима, наводи лист.

Усред геополитичких тензија које је изазвао рат у Украјини, при чему се свет полако опредељује за једну или другу страну, ова вест је изазвала страх да би Саудијска Арабија могла да стане уз Русију, констатује се у коментару који је овим поводом објавио Дојче веле (DW).

Омогућавање плаћања нафте у јуанима могло би да помогне у стварању паралелног система за међународна плаћања у којем кинески јуан постаје важан као и амерички долар. Тиме би се омогућило да Русија избегне санкције, јер би могла да користи и јуан.

Јавно, Кина је остала неутрална у украјинском сукобу, али се увелико спекулише да подржава Русију, додаје немачки медиј.

Скоро четвртина целокупног извоза саудијске нафте иде Кини, а од почетка ове године Саудијци су од Русије преузели вођство као највећи извозник нафте тој земљи.

Саудијци су предложили плаћање у јуанима још пре четири године. На овакву понуду Саудијске Арабије се до сада гледало као на начин да се врши притисак на западне савезнике, оцењују стручњаци. Штавише, Европски савет за спољне послове је написао у извештају из 2019. године да су Саудијци ово радили и раније, то јест да су Кину користили као карту за преговарање.

„Само неколико месеци након убиства саудијског новинара Џамала Кашогија саудијски принц Мухамед Бин Салман путовао је по Азији како би утицао на питање увоза оружја у његову земљу", наводи се у извештају.

Било је покушаја од стране САД и Европе да се придобије подршка Саудијаца. Амерички саветник за безбедност Брет Мекгурк је прошле недеље путовао у ту земљу, као и британски премијер Борис Џонсон.

„Чак и уколико би западна дипломатија успела да добије саудијску подршку, власти ове блискоисточне земље су забринуте да ће њихов регион постати мање, а не више битан", каже за DW Цинција Бијанко, гостујућа сарадница у берлинском одсеку Европског савета за спољне послове.

Она у том контексту указује на све интензивније односе САД са Источном Азијом и на тежње да се смањи коришћење фосилних горива.

„Заливске државе верују да Вашингтон има мање да понуди и да располаже с мањим арсеналом претњи у преговорима", објаснила је Бијанко у извештају објављеном прошле недеље, додајући да одлука блискоисточних земаља да не стану на страну Европе и САД по питању Русије, нема толико везе са Русијом.

УАЕ и Саудијска Арабија овим покушавају да се оријентишу у новонасталом мултиполарном свету, користећи приступ финансијских трансакција ради заштите националних интереса, пише Бијанко.

Чак и ако се догоди да Саудисјка Арабија почен да прима јуане у место долара за нафру, мала је вероватноћа да ће то бити од било каквог озбиљног утицаја на девизна тржишта у краткорочном, па и средњорочном периоду, кажу економски стручњаци.

Цена већег дела нафте се изражава у доларима и процес одвајања од тога би био дуг и компликован.

Аналитичари такође истичу да чак и када би се сва саудијско-кинеска размена одвијала у јуанима, то би износило само око 320 милиона долара по радном дану. У исто време, сва светска трговина у америчким доларима износи око 6,6 билиона долара.

Дугорочно, пак, постоји страх да би могао да се појави паралелни глобални систем размене страних валута, са кинеским јуаном као алтернативом. Индија, наводно, такође разматра коришћење јуана за куповину нафте од Русије, како би избегла међународне санкције. Неки аналитичари то виде као начин да се Кина заштити од тога да једног дана евентуално постане жртва западних санкција на начин на који је Русија тренутно санкционисана, наводи DW у коментару.

EUR/RSD 117.2028
Најновије вести