Калифорнија: Тражи се прекид давања Модернине вакцине

ЛОС АНЂЕЛЕС: Епидемиолошкиња америчке савезне државе Калифорнија Ерика С. Пан предложила је данас да се привремено прекине давање Модернине вакцине 041Л20А против ковида, због алергијских реакција.
Vakcina protiv kovida 19/Fonet/AP
Фото: Вакцина против ковида/Фонет/АП

"Имали смо већи број алергијских реакција него обично од Модернине вакцине 041Л20А, која је дистрибуирана једној клиници. Мање од десет особа је затражило медицинску помоћ у размаку од 24 сата", открила је докторка Пан, а пренео ЦНН.

Она је додала да се због повећаног опреза и ограниченог броја вакцина "препоручује да болнице користе друге расположиве вакцине и да прекину са вакцинисањем Модернине, док се не изврши истрага Центара за превенцију контроле болести (ЦДЦ)".

"У истрагу ће се укључити Агенција за храну и лекове, компанија Модерна и цела држава. Даћемо вам нове податке чим буду доступни", рекла је Пенова.

Према саопштењу Калифорнијског одељења за јавно здравље, појединци који су имали проблема показивали су "озбиљну алергијску реакцију" током периода посматрања.

Више од 330.000 доза Модернине вакцине је дистрибуирано у 287 центара широм Калифорније и испоруке су стигле између 5. и 12. јануара.

EUR/RSD 117.2907
Најновије вести