Кан: Пожар у Лонодну проузрокован грешком и немаром

ЛОНДОН: Градоначелник Лондона Садик Кан изјавио је данас да је пожар у вишеспратници у престоници, у којем је живот изгубило 58 људи, проузрокован "грешком и немаром".
kan, tanjug video
Фото: Танјуг ()Видео)

Кан је посетио цркву која се налази у близини 24-спратне зграде "Гренфел тауер" где је присуствовао служби одржаној у знак сећања на жртве пожара који је избио у среду.

Том приликом признао је да се локална заједница осећа "фрустрирано и бесно" због тога како се реаговало на несрећу, пренео је АФП.

"У заједници влада осећање да је према њима однос био лош јер су неки од њих сиромашни. Та трагедија је могла да се српечи и није морала да се догоди, а трагедија коју гледамо је последица грешака немара полтичара и владе", казао је Кан.

Британски министар финансија Филип Хамонд изјавио је нешто раније да је влада поштовала безбедносне препоруке донете 2009, а да ће измене сигурносног протокола бити могуће тек након званничне истраге о пожару.

Опозициони политичари оптужују владу да је игнорисала безбедносне препоруке које су донете 2009. и ревидиране 2013. када је још један пожар у Лондону усмртио шест особа, али Хамонд тврди да то није тачно.

"Очигледно је да смо те препоруке размотрили као и то што се са њима догодило. По мојој процени, ми смо коректно и примерено одговорили на те препоруке", рекао је Хамонд за ББЦ.

Британска премијерка Тереза Меј налази се под притиском због пожара који је прошле недеље избио у вишеспратници у Лондону у ком је погинуло 58 особа, преноси Ројтерс.

Како је АП претходно известио, премијерка Тереза Меј, се у суботу састала са 15 преживелих и локалних званичника у својој званичној резиденцији у Даунинг стриту.

Око 600 људи живело је 120 станова у облакодеру.

EUR/RSD 117.5712
Најновије вести