Каталонија: Усуглашена резолуција за пут ка самоопредељењу

БАРСЕЛОНА: Три странке које се залажу за независност Каталоније, а које у регионалном парламенту у Барселони имају 70 од 135 места, усугласиле су се данас око текста резолуције којом намеравају да наставе „пут према самоопредељењу".
Širom Katalonije protesti protiv osuđujućih presuda  Foto: screenshot/twitter
Фото: screenshot/twitter

Тиме су дале заједнички одговор на пресуду шпанског Врховног суда који је пре 11 дана осудио 12 каталонских челника због организовања забрањеног референдума о независности 2017. године.Декларација није обавезујући документ, већ њиме каталонски заговорници независности желе да покажу да је изјашњавање на референдуму воља народа.

У тексту се „брани право на самоопредељење и суверенитет народа Каталоније како би могао да одреди своју политичку будућност", пренела је Хина.

Заједно за Каталонију (JxCat), Каталонска републиканска левица (ERC) и Кандидатура народног јединства (CUP) послаће резолуцију на гласање у каталонски парламент те је онде усвојити будући да имају већину гласова.

Она је супротна одредби Врховног и Уставног суда који су у својим пресудама навели како шпански устав не допушта референдум о независности.

Но председник каталонског парламента Рожер Торент, члан ERC-а, одобрио је гласање о декларацији.„Преузећемо све могуће последице, правне и личне, како би се у парламенту могло говорити о свему", изјавио је Торент.

Опозиционе странке које заговарају целовитост Шпаније у каталонском парламенту поручиле су како је декларација „димна завеса" у циљу прикривања разлика међу трима странкама за независност.Данима се ишчекивао заједнички одговор трију странака, но због њиховог различитог мишљења како одговорити на затворске казне од 9 до 13 година осуђеним челницима, није било јединственог става.

Странке су појединачно давале изјаве у којима су критиковале пресуде.Уличне протесте су пак организовала различита цивилна удружења и синдикати.

Председник каталонске владе Ким Тора поручио је да су им бирачи дали мандат за спровођење новог референдума те да морају испоштивати ту вољу.Тора је прошле седмице рекао да ће бранити идеју о организовању новог референдума и успостављању републике до краја свог мандата у децембру 2021. године.

Током викенда је неколико пута позвао шпанског премијера Педра Санчеса на преговоре но овај је то одбио.Санчес је поручио да шпански устав не допушта референдум.

Јуче је напустио Барселону након једнодневне посете полицији не саставши се са Тором.

EUR/RSD 117.3307
Најновије вести