Кина уводи тарифе на 75 милијарди долара вредан увоз из САД

ПЕКИНГ: Кина је најавила данас да ће увести контратарифе на америчку робу у вредности од око 75 милијарди долара и да ће обновити царине на аутомобиле произведене у САД.
1
Фото: Youtube Printscreen

Кинески државни савет (централна влада) је саопштио да је одлучио да уведе тарифе у распону од пет до 10 одсто на 75 милијарди долара вредне америчке производе и у то две фазе, од којих ће прва ступити на снагу 1. септембра, а друга 15. децембра, преноси ЦНБЦ.

У саопштењу се такође наводи да ће бити уведена 25-процентна тарифа на аутомобиле америчке производње, као и царина од пет одсто на ауто-делове и компоненте, те да ће примена те мере почети 15. децембра. Кина је у априлу обуставила ове тарифе.

"Као одговор на мере САД, Кина је приморана да предузме противмере", наводи се у саопштењу кинеског савета.

"Кинеска страна се нада да ће САД наставити да се придржавају консензуса постигнутог на састанку у Осаки, да ће се вратити исправном путу консултација и решавања несугласица и да ће марљиво радити са Кином у циљу окончања економских и трговинских размирица", додаје се у саопштењу.

Најновији одговор из Кине стиже након што су САД недавно најавиле да ће увести тарифе на додатних 300 милијарди долара вредан кинески увоз, укључујући потрошачку електронику, које би требало да ступе на снагу у две фазе, од 1. септембра и од 15. децембра.

EUR/RSD 117.5870
Најновије вести