Леново: Подижемо цене производа ако скоче америчке тарифе

ПЕКИНГ:  Кинеска Леново Група, највећи светски произвођач рачунара, упозорила је данас да ће морати да подигне цене производа уколико САД повећају тарифе.
Lenovo Foto: Lenovo
Фото: Леново Фото: Lenovo

Ово упозорење резултирало је падом акција компаније за 6,5 одсто на двомесечни минимум, преноси агенција Ројтерс."Малопродајне цене производа попут ПЦ уређаја и паметних телефона ће порасти ако се (америчке) тарифе повећају", изјавио је председник Ленова Јанг Јуенћинг.

Он је навео и да би пребацивање производње из Кине ради избегавања америчких тарифа довело до скока цена производа.Глобално тржиште рачунара порасло је за 1,5 одсто у кварталу закључно са јуном, након што је у два узастопна тромесечја регистровало пад. 

Компанија Леново је у другом кварталу испливала као лидер на глобалном тржишту рачунара, заузевши рекордних 25,1 одсто тржишног удела.Упозорење Ленова долази у условима све веће пословне неизвесности због америчко-кинеског трговинског рата.

Нето профит Ленова порастао је на 162 милиона долара у кварталу закључно са јуном, у односу на просечну процену аналитичара од 154 милиона долара, док су приходи увећани на 12,51 милијарду долара, што је у складу са очекивањима.Приходи Ленова од продаје персоналних рачунара и паметних уређаја порасли су за 12 одсто, док су приходи његовог мобилног одељења пали за девет процената.

Бизнис са персоналним рачунарима и паметним уређајима учествује са више од три четвртине у укупним приходима групације, који су порасли за пет процената.

EUR/RSD 117.4684
Најновије вести