Кинеска сонда слетела на тамну страну Месеца(видео)

ПЕКИНГ: Кинеска сонда "Чанг Е-4" слетела је данас на тамну страну Месеца, јавља кинески радио "Интернационал" на српском језику.
Kineska sonda sletela na Mesec Foto: youtube/printscreen
Фото: Youtube Printscreen

Сонда, на којој се налазе возила за истраживање, лендер и ровер, слетела је на унапред одабрану локацију на 177,6 степени источне географске дужине и 45,5 степени јужне географске ширине на далекој страни Месеца у 10 часова и 26 минута по пекиншком времену, саопштила је Кинеска национална свемирска администрација (КНСА).

Уз помоћ релејног комуникацијског сателита Ћуећијао (Сврачији мост), сонда је послала прву фотографију далеке стране Месеца, што је отворило ново поглавље у истраживању Месеца. 

Након што је Пекиншки свемирски контролни центар упутио наредбу у 10 часова и 15 минута, сонда "Чанг Е-4", која је била лансирана 8. децембра 2018. године, почела је да се спушта са 15 километара изнад Месеца, саопштила је КНСА, преноси "Интернационал".

Фото: Прва фотографија са тамне стране Месеца Фото: Youtube/printscreen

На висини од 100 метара изнад површине, сонда је препознала препреке и измерила косине на површини. Након што је избегла препреке, сонда је одабрала релативно равну површину и спустила се равно и полако.

Током спуштања, камера на сонди је направила фотографију подручја на које је затим слетела.

Šiki
05.01.2019 • 09:17
Od svega vidi se samo loša animacija jer Mesec se ne obrće oko svoje ose u odnosu na Sunce.
EUR/RSD 117.5730
Најновије вести