Кинези направили робота за прегледе оболелих од коронавируса

ПЕКИНГ: Истраживачи на једном од највећих кинеских универзитета дизајнирали су робота за којег кажу да може да спаси животе током епидемије коронавируса.
1
Фото: Youtube Printscreen

Машина се састоји од роботизоване руке на точковима, која може да снима ултразвуком, узима брис из уста и слуша звуке органа пацијента, као што се обично ради стетоскопом.

Уз помоћ овог робота лекари, који у нормалним околностима спроводи такве процедуре, неће морати да буде у истој просторији са пацијентом, а чак могу да буду у другом граду, преноси Ројтерс.

"Доктори су веома храбри, али вирус је једноставно превише заразан. Можемо да користимо роботе за најопасније задатке", рекао је професор Женг Гангти са Универзитета Цингхуа.

Он је на идеју о роботу дошао у време прославе Лунарне нове године, када је Вухан био затворен, а број заражених и умрлих сваког дана брзо растао.

Првог дана Кинеске нове године, од извршног председника Цингхуа Чангунг болнице у Пекингу чуо је да је највећи проблем то што се радници на првој линиј одбране лако инфицирају коронавирусом.

Женг је окупио тим који је прерадио две механичке руке истом технологијом која се користи на бродовима на свемирским станицама и за истраживање месеца.

"Роботи су били потпуно аутоматизовани и чак могу да сами себе дезинфикују након што обаве преглед пацијента, али су доктори рекли да је боље да буде што мање аутоматизације јер лично присуство теши и смирује пацијанта", рекао је Женг.

Додао је да тим данас има два робота, од којих је један и даље у лабораторији, док је други у болници Унион у Вухану где су доктори почели обуку за његову употребу.

Ако све буде текло по плану, робот ће почети да се користи од недеље.

EUR/RSD 117.5783
Најновије вести