Китаровић о Вучићу, Пуповцу, Јасеновцу, Вуковару

ЗАГРЕБ: Хрватска председница Колинда Грабар Китаровић, која је недавно у Книну званично објавила кандидатуру за још један председнички мандат, изјавила је у интервјуу Хрватском тједнику да јој је жао што су се многи грађани Хрватске осетили повређеним због тога што је позвала председника Србије да посети Загреб, половином фебруара прошле године. 
kk
Фото: EPA-EFE/Malton Dibra

Грабар Китаровић је то рекла на констатацију да јој "хрватски народ тешко опрашта позив Вучићу", не само због његове политике у прошлости, већ и што је управо тих дана имао у УН застрашујући изложбу о Јасеновцу с којом је Хрватску прибијао на стуб срама због лажи о 700.000 жртава".

Упитана зар то није страшно и која је то конкретна корист од Вучићеве посете, као и зашто јој је он био толико вредан да увреди хрватска бранитељска удружења називајући их "рубним и маргиналним", Грабар Китаровић каже да је за њу страшно то да 20 година након рата, како каже, има толико несталих Хрвата, чије породице је моле да учини нешто за њих. 

"Онда тај проблем желите да решите и дужни сте да барем покушате да га решите. Нећу рећи да сам учинила мање зло што сам га (Вучића) позвала, него да га нисам позвала. Рећи ћу да сам хтела да учиним веће добро", рекла је хрватска председница у веома опширном интервјуу за Хрватски тједник.

Хрватски тједник је иначе портал Хрватског културног вијећа, који део хрватске јавности доживљава као екстремистичко и "филоусташко" гласило, познато по томе што су папу Фрању прогласили антихристом, а хрватску председницу својевремено - бестидницом и лажним патриотом. 

На констатацију да Милорад Пуповац, председник Самосталне демократске српске странке и посланик у сабору, сваке године, како се наводи, "провокативно обележава четнички устанак у Србу, одржава комеморацију у Јадовну над "празном Шарановом јамом", те на питање види ли она "зло које чини тај човек", Грабар Китаровић каже:

"О тзв. устанку мислим што и већина Хрвата мисли - то није био никакав устанак, него покољ Хрвата. Зато у томе ни на који начин не учествујем. Питање је треба ли то забранити или не треба. Мислим да томе не би требало придавати никакву медијску пажњу. Што се тиче Јадовна, проблем је исти као за Јасеновац и друга стратишта, као што су Мацељ или Јазовка, где, како сам обавештена, има индиција да постоји друга јама, а то је проблем што држава није донела одлуку да се системски и темељно прихвати форензичкога и ''пуповацархивског'' утврђивања броја жртава и починитеља", рекла је.

Подсетила је да је у свом предизборном програму имала и ту тачку, али је од ње одустала када је влада основала Веће за суочавање с прошлошћу, односно са тоталитарним режимима.

То веће је, додала је, дало препоруке, али, с обзиром на то да се с тим у вези ништа не догађа, најављује да ће ту тему поново покренути.

На питање није ли бивши доживотни председник СФРЈ, Јосип Броз Тито, највећи хрватски издајник и злочинац којег комунисти славе сваке године у Кумровцу, Китаровић је јасна:

"Ја сам макнула Тита из свог Кабинета. Мислим да јаснија нисам могла бити".

Сагласивши се да су "Југославија и комунизам представљали злочин над Хрватском и хрватским народом", Грабар Китаровић је говорила и о Јасеновцу, рекавши да се, наравно, питала где су кости тих "83.000 јасеновачких жртава".

Добијала је, каже, свакакве одговоре.

Сматра да треба спровести комплетну форензику и додаје да Хрватска још није проучила архиве који су, како каже, на жалост, још увек у Београду и које треба

вратити у Хрватску.

"Тек тада ћемо поузданије моћи да утврдимо шта је жртвама у Јасеновцу, али и са свим осталим жртвама, од Блајбурга надаље. Понављам: сви су тоталитаризми грозни и свакој жртви треба одати почаст. Не прихватам аргументе оних у Хрватској који жртве Блајбурга и Крижнога пута оправдавају тако што кажу да су то биле убице, па их је требало убити. Не! Свако је невин док му се не докаже кривица", рекла је Грабар Китаровић.

Не одустаје, додала је, од "међународне истраге" Јасеновца, али да, с обзиром на то да нема извршну власт по том питању, влада треба да одобри тај пројекат.

Председница је говорила и о Вуковару, а на питање не чини ли јој се да је форсирање увођења ћирилице у том граду део "пројекта великосрпске србизације Вуковара како би се сутра, кад се уведе ћирилица на основу вероватно лажног пописа становништва, Хрватска уцењивала с поделом суверенитета и стварања неке српске аутономије", Китаровић каже да то не долази у обзир, те да је "Вуковар Хрватска и увек ће бити Хрватска", без обзира на то колики је постотак Срба у том граду.

 

EUR/RSD 117.4890
Најновије вести