Компанија "Тесла" уложила милијарду и по долара у биткоин

ЊУЈОРК: Амерички произвођач елетричних аутомобила "Тесла" саопштио је данас да је уложио око 1,5 милијарди долара у биткоине и да планира да у блиској будућности почне да прихвата плаћање куповиње његових возила у тој дигиталној валути.
bitkoin, ilustracija
Фото: Илустрација
Цена биткоина је након овог саопштења "Тесле" порасла за седам процената, извештава Ројтерс.
 
Саопштење компаније је уследило након двонедељних твитова главног извршног директора "Тесле", Илона Маска, којима је охрабривао мале инвеститоре да купују биткоине и дигиталну валуту дожкоин, као и акције америчког ланца продавница видео игара ГејмСтопа.
 
Прошле недеље, Маск је у једном твиту навео да је биткин „на граници“ да буде општеприхваћен међу инвеститорима.
 
Аналитичари кажу да би потез "Тесле" могао да буде "језичак на ваги" за заокрет и прелазак компанија на ту виртуелну валуту.
 
„Мислим да ћемо видети убрзани тренд компанија које инвестирају у биткоин сада када је ''Тесла'' повукао први потез. Једна од највећих компанија на свету сада поседује биткоин, и према томе сваки инвеститор који има акције ''Теслу'' такође је изложен томе", изјавио је Ерик Тарнер, потпредседник компаније Месари за обраду берзанских података и истраживање криптовалута.
 
"Тесла" је у саопштењу навео да је ова одлука део његове шире инвестиционе политике као компаније и да има за циљ диверзификацију и максимизирање приноса од готовине.
 
Компанија је додала да је уложила укупно 1,5 милијарди долара у биткоине у складу са промењеном политиком према којој може да „стиче и поседује повремено или дугорочно дигиталну имовину“.
EUR/RSD 117.5865
Најновије вести