Курц: Ако мигранти пробију грчку границу,биће заустављени на ЗБ

БЕЧ: Аустријски канцелар Себастијан Курц истакао је да постоји трострука безбедносна мрежа у одбрани од понављања мигрантске кризе из 2015. године, која предвиђа да ће, ако мигранти пробију грчку границу, бити заустављени на Западном Балкану.
kurc, tanjug ap
Фото: Tanjug (AP Photo/Jens Meyer)

Постоји трострука мрежа. Прво је да је грчка влада, за разлику од раније, одлучна у одбрани спољне границе ЕУ. Ми смо у тесном контакту с пријатељима на Западном Балану, и они су спремни, у случају пробоја грчке границе, да заштите своју међу и не дозволе пропуштање миграната. Треће је да је министар унутрашњих послова спреман да заштити границу Аустрије од пробоја миграната. На тај начин спречавамо нову мигрантску кризу попут оне 2015. године, рекао је Курц у интервјуу бечком дневнику "Кронен цајтунг".

Упозорио је да ће, ако ЕУ дозволи избеглицама које се тренутно налазе на турско-грчкој граници улазак, милиони кренути на пут.

Најважније је сада, према његовим речима, да се Грчкој пружи што боља подршка и да ЕУ упути јасну поруку, која мора бити да неће дозволити уцене од стране председника Турске Реџепа Тајипа Ердогана.

Курц је нагласио да актуелна ситуација није случајност, већ свестан, организовани напад Турске.

Тим људима је дата лажна нада. И они су делимично турским аутобусима превезени до границе, рекао је он, додајући да је драматично што Турска злоупотребљава патњу тих људи.

Ако турски напад буде успешан, падне грчка граница, то ће значити даље кретање тих људи, и то води ка крају Европе без унутрашњих граница, упозорава Курц.

Апеловао је на Европљане, који говоре о потреби заштите спољне границе, да не поклекну притисцима Ердогана и пруже подршку Грчкој јер она сада чини што су тражили - штите спољну границу ЕУ.

Подвукао је да ЕУ мора упутити јасну поруку да нема права на азил за људе који се не налазе у опасности, те је додао да многи међу онима који су тренутно на турско-грчкој граници не долазе из Сирије, већ годинама живе у Турској, где нису угрожени.

EUR/RSD 117.2071
Најновије вести