Курц: Искључујем могућност повратка у политику - заувек

БЕЧ: Бивши аустријски канцелар и некадашњи лидер владајуће Народне партије Аустрије (ОВП) Себастијан Курц, у првом интервјуу после повлачења са политичке сцене, искључио је могућност повратка и то трајно.
sebastijan kurc, yt
Фото: Youtube Printscreen

Курц је, за бечки дневник „Кронен цајтунг“, одбацио гласине да би могао да се врати на политичку сцену на предстојећој скупштини ОВП, која је заказана за 14.мај.

Он је казао да му није пријатно због лажних гласина, чему се није радовао ни током политичке каријере.

„Могу у потпуности трајно искључити повратак у политику. Почео сам са 16 година да се ангажујем политички, са 24 сам постао државни секретар, и од тада сам био десет година у влади. Имао сам довољно порције политике“, рекао је он.

Курц је казао да га је радовало што је могао да служи земљи, и да га сада радује што може радити у привреди.

Најавио је да ће присуствовати скупштини ОВП како би пружио подршку канцелару и лидеру странке Карлу Нехамеру и његовом новом тиму.

Упитан да ли се радује да тамо сретне и његовог претходника и критичара Рајнхолда Митерленера Курц је поручио да Митерленер нема тај значај који очигледно он (Курц) има у његовом животу.

Указао је да, као што има добар однос са бројним ранијим шефовима ОВП, има и оних људи са којима не би ишао приватно на кафу.

Рекао је да му није тешко да се појави на скупштини ОВП, јер није никада ни планирао да, као политичар, оде у пензију.

Курц је објаснио да унутрашња политика у његовом дневном животу готово да нема више никакву улогу.

Међутим геополитички развој и даље прати веома интензивно, пре свега пословно.

Када је реч о истрази која је и даље у току против њега, Курц каже да зна шта је радио, и шта није, и да је, као и сви, доносио исправне и неке погрешне одлуке, али никада није прекршио закон.

„Сматрам растућу политичку културу подношења пријава, клеветања и покушаја да се кривичним законом води политика, страшном. У међувремену на све гледам опуштено и уверен сам да ћу на крају доказати да су све оптужбе лажне“, поручио је он.

Што се тиче његовог тренутног живота објаснио је да у САД ради за компанију „Тил Капитал“, да је основао своје предузеће и да је последњих месеци почео да се бави и сопственим инвестицијама.

Када је реч о рату у Укрјаини, на питање како оцењује стање, рекао је да је, док је био шеф дипломатије 2015.доживео Мајдан, анексију Кримиа и догађаје у источној Украјини.

„Ти конфликти су већ тада нанели велику патњу грађанима. Сада је драматика, размера разарања још много већа. Повремено сам у контакту са председником Украјине Володимиром Зеленским и браћом Кличко, као и са другим лицима у Укрјаини, али и са представницима руске стране“; рекао је он.

Истакао је да је ситуација веома тешка, али да се рат мора некада завршити преговорима.

EUR/RSD 117.0612
Најновије вести