"Летећи људи" ће бити део француских оружаних снага?

ПАРИЗ: У Паризу је у недељу одржана парада поводом француског националног празника Дана пада Бастиље, а једну од најспектакуларнијих сцена на дефилеу пред трибином на којој је био председник Француске Емануел Макрон, приредио је бивши џет-ски шампион Френки Запата који је летео на свом изуму "Флајборд еру" - ледбдећој куполи која му омогућава маневре као из научнофантастичних филмова.
t
Фото: Youtube Printscreen

На снимцима објављеним на друштвеним мрежама види се да Запата у руци носи аутоматску пушку, што указује да би ова летелица могла да буде употребљена у арсеналу француске војске.

Лист "Паризјен" преноси да је непосредно пред појављивање Запате на паради, француска министарка оружаних снага Флоранс Парли у изјави за радио станицу "Франс интер" објаснила да постоји жеља за "тестирањем различитих начина коришћења ("Флајборд ера"), на пример као летеће логистичке платформе или платформе за извршавање напада" за потребе француске војске.

Лист наводи да је у питању летелица коју као гориво покреће керозин, поседује пет мини турбо мотора који омогућују брзину до 190 километара на час, а лет може да траје до десет минута.

Наводи се да Запата, који већ неколико година ради на концепту револуционарне машине, планира да 25. јула овом летелицом прелети Ламанш, а за тај подухват ће бити неопходно да по први пут "Флајборд ер" допуни горивом током самог лета.

Макрону се очигледно допала демонстрација "Флајборд ера" пошто је уз широки осмех и аплауз поздравио Запату који је одлетео и препустио место другим учесницима параде.

EUR/RSD 117.4890
Најновије вести