Македонија  узрок “политичког развода” Ципраса и Каменоса

АТИНА:  Грчки премијер Алексис Ципрас рекао је да је прихватио оставку министра одбране Паноса Каменоса и најавио је да ће нови министар бити начелник Генералштаба грчке војске адмирал Евангелос Апостолакис.
Panos Kamenos podneo ostavku na mesto ministra odbrane  Grčke Foto: AP foto - Yorgos Karahalis
Фото: Панос Каменос поднео оставку на место министра одбране  Грчке Фото: AP foto - Yorgos Karahalis

Претходно је лидер коалиционе партије Независни Грци Панос Каменос саопштио да подноси оставку на то место и да се његова странка повлачи из владе незадовољна Преспанским споразумом о новом имену Макеодније.Каменос је на конференцији за новинаре најавио да посланици његове странке неће подржати владу на челу са Ципрасом.

"Гласање о подршци влади би било једнако као и подршка Преспанском споразуму", рекао је Каменос и истакао да ниједно решење у коме се користи термин Македонија није прихватљиво.Каменос је рекао да се странка Независни Грци повлачи из владе "СИРИЗА-Независни Грци" због Преспанског споразума и д аје то данас рекао премијеру.

Каменос се у преподневним сатима састао са грчким премијером, што је било неколико пута одлагано, јер су се чекали резултати из македонског Собрања.

"Имали смо доста дугу дискусију са премијером. Имали смо цетворогодишњу сарадњу странака из различитих политичких табора, али смо успели да извучемо Грчку из меморандума, а самим тим циљ је постигнут", рекао је Каменос.Како он наводи "питање Македоније, питање за које су погинули хиљаде и хиљаде, не дозвољава ми да га жрвтујем због министарске фотеље".

"Захвалио сам се премијеру на нашој сарадњи и објаснио му да због националног питања та сарадња не може да се настави, те да се због тога странка Независни Грци повлачи из владе", закључио је Каменос.Ципрас се такође захвалио Каменосом на "незаменљивом" доприносу, и рекао да је њихова сарадња успела да извуче Грчку из меморандумских програма, истовремено подржавајући слабије чланове друштва и отварајући пут борби против корупције.

"Четири године смо имали фер партнерство… иако смо дошли из различитих политичких породица", истакао је Ципрас.

Ципрас је већ обавестио председника грчког парламента да је покренут поступак за изгласавање поверења влади, који би према незваничним информацијама, требало да започне у уторак и да се оконча у четвртак.

EUR/RSD 117.1921
Најновије вести