Манафорт се срео са Асанжом пре цурења и-мејловa

ЛОНДОН: Британски лист "Гардијан" објавио је да се бивши менаџер кампање америчког председника Доналда Трампа, Пол Манафорт, тајно састао са оснивачем "Викиликса" Џулијаном Асанжом у Амбасади Еквадора у Лондону, само неколико дана или недеља од како се прикључио Трамповој кампањи.
asanz, youtube
Фото: Youtube Printscreen

Ројтерс напомиње да, уколико се ти наводи потврде, то наговештава директну везу између Трампове кампање и "Викиликса", који је објавио десетине хиљада и-мејлова које су наводно руски шпијуни украли током избора 2016. 

Трампова кампања искористила је те и-мејлове како би угрозила његову тадашњу ривалку на председничким изборима, Хилари Клинтон. 

"Гардијан", који се позива на неименоване изворе, наводи да је Манафот срео Асанжа у периоду "око марта 2016",односно у истом месецу у којем су руски хакери наводно започели с напорима да украду и-мејлове из кампање Клинтон, наводи Ројтерс. 

Асанжов адвокат из Еквадора, Карлос Поведа, негирао је наводе "Гардијана", док је "Викиликс" на Твитеру саопштио да је "спреман да се клади са Гардијаном и његовим главним уредником у милион долара да Манафорт никада није срео Асанжа". 

Гардијан је, позивајући се на два анонимна извора, објавио да се Манафорт први пут срео са Асанжом у Амбасади Екварора у Лондону 2013. године, годину дана након што је Асанж тамо добио азил како би избегао да буде изручен Шведској због оптужби за силовање. 

Британски лист наводи да се Манафорт вратио у амбасаду 2015. и 2016. године.

Наводи и да је последња Манафортова посета отприлике била у марту 2016. године, али да није забележена у књизи амбасаде.

Према наводима неименованог извора листа, та посета је трајала око 40 минута. 

Трампова кампања објавила је да је запослила Манафорта 29. марта 2016. године, подсећа Ројтерс.

EUR/RSD 117.5900
Најновије вести