Медији: Хрватска СОА прислушкивала званичнике Словеније

САРАЈЕВО: Словеначки медији објавили су данас да иза прислушкивања словеначког представника у Арбитражном суду Јернеја Секолеца и словеначке заступнице пред судом из Министарства спољних послова Симоне Дреник 2015. године стоји Давор Франић, секретар и шеф кабинета директора САО Даниел Маркић.
ljubljana
Фото: pixabay.com

То је објавио словеначки портал 24ур.си наводећи да је Франић познат као "механичар Давор" из афере "Шпијуни" с покушајем врбовања селефија за пребацивање оружја у БиХ, преноси Радио Сарајево.

Портал тврди да је Франић одговоран за низ скандала и претњи које је вршио по упутствима хрватског руководства и подсећа на објаву загребачког "Вечерњег листа" из 2015. године који је писао да поседује аудиоснимке који показују да је поступак на Сталном арбитражном суду у Хагу у случају разграничења Хрватске и Словеније изашао из оквира нормалног понашања у арбитражном поступку.

Како се наводи, овога пута, упркос бројним претпоставкама како иза свега стоји америчка или немачка обавештајна служба, те да тиме дисциплинују Словенију због "кокетирања с Русијом", словеначки медији сада наводе да иза илегалног прислушкивања континуирано стоји СОА, а да је Франић, као и у афери у БиХ био вођа операције.

Портал наводи како је прва назнака да СОА стоји иза активности у Словенији била изјава бившег хрватског премијера Зорана Милановића, који је раније рекао да СОА и тадашњи директор Драган Лозанчић треба да добију државну награду за свој рад у арбитражи. 

Лозанчић је именовао тада мало познатог Франића за шефа свог кабинета, док СОА у својим годишњим извештајима за 2015, 2016. и 2017. уопште не помиње активности у Словенији или на подручју арбитраже.

Словеначки медији наводе да иза Франића стоји Божо Петров, лидер МОСТ-а и бивши председник Хрватског сабора, који је "политички кум Франића". 

EUR/RSD 117.1420
Најновије вести