Меркел у Атини поздравила економске резултате Грчке

АТИНА:  Немачка канцеларка Ангела Меркел, која се данас у Атини састала с грчким премијером Алексисом Ципрасом, поздравила је побољшање финансијског стања Грчке након што је та земља добила међународну помоћ.
Angela Merkel Foto: AP Photo/Egill Bjarnason
Фото: AP Photo/Egill Bjarnason

"Тешке године су прошле, али смо успели да оснажимо европски дух. Грчки народ је прошао кроз веома тешку фазу и желела бих да захвалим за оно што је Грчка постигла упркос финансијским тешкоћама и оштрим мерама штедње, као и за оно што Грчка постиже чак и сада", рекла је Меркелова уочи званичног састанка са Ципрасом, преноси АП.

Ципрас је Меркелову подсетио да је последњи пут била у посети Грчкој када је његова земља била у зениту кризе."Сада долазите у другачију Грчку, која је после великих потешкоћа успела да превазиђе финансијску кризу", рекао је грчки премијер.

Како је додао, упркос "разилажењу у ставовима, сукобљавањима и неслагањима", Грчка и Немачка су од тада успеле да успоставе добре односе.Уочи данашњег доласка немачке канцеларке Ангеле Меркел у Атину, грчке власти забраниле су сва протестна окупљања у центру града и најавиле затварање улица и неких метро станица.

Меркелова је, иначе, дошла у прву званичну посету Атини после 2014. године.Мере обезбеђења су појачане, уз ангажовање 2.000 полицајаца, полицијског хеликоптера и дронова, преноси АП.

Уочи посете, немачка канцеларка је похвалила стрпљивост Грка током реформских процеса протеклих година.Немачка је била највећи појединачни донатор финансијском пакету помоћи Грчкој од 2010. године.

Теме разговора Ангеле Меркел и Алексиса Ципраса би, осим финансијске и европске политике, требало да буду и миграције и Преспански споразум Грчке и Македоније.

EUR/RSD 117.1921
Најновије вести