Највећи скок цене нафте од 1991. године

РИЈАД: Напад на највећу фабрику за прераду нафте Арамко у Саудијској Арабији умањио је за пет одсто светску производњу нафте и изазвао највећи скок цена тог енергента од 1991. године, након што су амерички званичници за напад окривили Иран.
aramko, tanjug ap
Фото: Tanjug (AP Photo/Amr Nabil)

Цене нафте скочиле су јутрос за око 10 одсто, након што је напад на највећу фабрику за прераду нафте Арамко у Саудијској Арабији смањио производњу за више од 5,7 милиона барела сирове нафте дневно.

Након почетног скока, цене сирове нафте су се стабилизовале, а трговци анализирају могуће дугорочне импликације.

Председник Доналд Трамп је одобрио кориштење америчких залиха нафте за хитне случајеве како би се осигурале стабилне количине након напада који је умањио светску производњу за 5 одсто и повећао цене нафте више од 19 одсто рано јутрос, након чега се тај скок стабилизовао на око 10 одсто, преноси Ројтерс.

Јужна Кореја је такође саопштила да ће разматрити пуштање у промет нафте из својих стратешких резерви ако се околности око увоза сирове нафте након напада на Арамко погоршају.

У Азији је јутрос америчка сирова нафта током електронског трговања на њујоршкој робној берзи порасла за 4,89 долара по барелу, или за 8,9 одсто, на 59,73 долара за барел. Цена Брент сирове нафте, која представља међународни стандард за нафту, порасла је 6,02 долара по барелу, или 10 одсто, на 66,25 долара по барелу, јавља АП.

Претходно је америцка нафта скоцила више од 15 одсто, а Брент за готово 20 одсто.

Јеменски побуњеници Хути, које подржава Иран, преузели су одговорност за напад на постројење Сауди Арамко који је парализовао производњу више од половине глобалног дневног извоза Саудијске Арабије и више од 5 одсто светске дневне производње сирове нафте.

EUR/RSD 117.2737
Најновије вести