НАРКО КАРТЕЛ СЕ ПРЕШАЛТАО на нови "бизнис"! Годишње обрну 25 милијарди, а ево који је посао постао УНОСНИЈИ од дроге

МЕКСИКО СИТИ: После трговине дрогом, кријумчарење нелегалних цигарета постало је нови "бизнис" за мексичке картеле, који може годишње да им донесе 25 милијарди долара.
panama-map Foto: Youtube/printscreen
Фото: Youtube Printscreen

Панама игра важну улогу у кријумчарењу цигарета, јер у луку Колон стално пристижу десетине контејнера са илегалним цигаретама, како би се извезле у друге земље, пише ''Ел Паис''.

У односу на извоз дроге и оружја, кријумчарење цигарета код нарко банди повећало се претходних година, упозораваи лучке власти и друштвене групе у Латинској Америци.

Пензионисани колумбијски полицијски генерал Хуан Карлос Буитраго Аријас, лидер друштвено-приватне алијансе између Колумбије, Еквадора и Панаме за борбу против криминала, рекао је да су цигарете постале нова грана "бизниса" мексичких криминалних организација, попут картела Синалоа.

Према његовим истраживањима, картели који шверцују кокаин, метамфетамин и фентанил користе исте мреже и руте којима кријумчаре илегалне цигарете, углавном из Азије.

Аријас каже да се од кријумчарења цигарета картели у Мексику годишње зараде 25 милијарди долара, што чини 30 одсто црног тржишта цигарета.

У нашим извештајима, утврдили смо да Мексико игра сличну улогу Панами, у смислу утицаја међудржавног организованог криминала. Посебно, нарко дилери кријумчаре цигарете, алкохол, одећу, као и злато, за монетизацију од кријумчарења дроге, рекао је он.

Аријас каже да је 2019. године, док је био активан генерал у колумбијској полицији, био је на челу операције која је имала за циљ да растури кријумчарење цигарета и пића који је шверцовао Синалоа картел, а у октривању овог ланца помогла је заплена 100 милиона долара од банде Хоакина Гузмана Ел Чапа у Лос Анђелесу.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести