Немачка резервисана према француском предлогу проширења ЕУ

БОН: Немачка је резервисана према француском предлогу реформе процеса проширења Европске уније, о којем би требало 19. новембра да се расправља на министарском састанку ЕУ, додуше без одлучивања.
b
Фото: pixabay.com

Предлог не доноси ништа ново, а успорио би процес проширења, оцењује се у Берлину, пише Дојче веле.

"Реформски предлози француске владе, који се тичу методе проширења Европске уније, су нам познати. Ми смо отворени за разговоре који би водили побољшању, али само ако то неће додатно одложити отварање приступних преговора са Албанијом и Северном Македонијом“, наводи се у одговору немачког Министарства спољних послова на упит Дојче велеа да коментарише француски предлог о реформи преговарачког процеса са земљама које желе да постану чланице ЕУ.

Тај предлог је већ наишао на оштре критике међу ЕУ-дипломатима, али и аналитичарима.

Тим поводом, Душан Рељић, директор бриселске канцеларије немачке фондације Наука и политика сматра да је спољнополитички документ који је Јелисејска палата пласирала званичницима ЕУ пре свега покушај да се умањи штета настала одбијањем да се да зелено светла приступним преговорима са Северном Македонијом и Албанијом.

"''Очигледно је да је Париз изненађен жестоком критиком заустављања процеса проширења. Критике су долазиле са свих страна и углавном су се сводиле на оцену ''катастрофална грешка''“, каже Рељић за Дојче веле.

„Види се да је тај документ писан брзоплето и без промишљања. Изгледа да је једини разлог његовог постојања да се покаже како Француска није само кочница процесу проширења, већ да делује конструктивно на том плану“, закључује Рељић.

Он такође сматра да тај тзв. "нон пејпер“ игнорише најважнију ствар када је у питању Западни Балкан, а то је економски развој.

"''Нон пејпер'' потпуно изоставља социо-економско стање региона. Масовно исељавање ће довести до тога да ће у тим земљама остати сиротиња и олигархија. Слој који је неопходан како би се у једном друштву спровеле реформе на којима тај документ инсистира више уопште неће да постоји у региону“, песимистичан је Рељић.

За њега је одлучујући фактор и питање времена које би било утрошено на увођење промена које предлаже Француска, а током којег се неће догађати ништа по питању проширења, а земље Западног Балкана ће још више да каскају за остатком Европе.

EUR/RSD 117.5825
Најновије вести