НОВИ ИНТЕРВЈУ ПУТИНА Санкције против Карлсона показале би право лице либералне диктатуре у САД

МОСКВА: Руски председник Владимир Путин изјавио је данас да би санкције против америчког новинара Такера Карлсона након његове посете Русији показале право лице модерне либерално-демократске диктатуре у Сједињеним Америчким Државама.
1
Фото: Tanjug (Sergei Karpukhin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

„Са становишта да људи широм света схвате шта је модерна либерално-демократска диктатура, која је наводно представљена у данашњој владајућој класи Сједињених Америчких Држава, то би било лепо. Они би тада показали своје право лице“, рекао је Путин у интервјуу руском новинару Павелу Зарубину, одговарајући на питање о могућим санкцијама против Карлсона.

Путин је истакао да данас није могуће водити директан дијалог са Западом и захвалио Карлсону што је у томе посредовао.

„Ако данас, из неког разлога који има везе са њима, нисмо у могућности да водимо директан дијалог, онда би требало да будемо захвални господину Карлсону што то можемо да урадимо преко њега као посредника“, рекао је Путин у интервјуу објављеном на Телеграм каналу Кремља, преноси РИА Новости.

Говорећи о претњи хапшењем Карлсона после интервјуа са њим, Путин је оценио да би то било тужно, „али је новинар знао у шта се упушта“.

Фото: Tanjug (Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

„Из угла самог Карлсона, ово би било тужно, не завидим му, али ово је његов избор. Он је знао шта ради“, рекао је руски лидер.

Коментаришући негативне оцене интервјуа са Карлсоном на Западу, Путин је позитивно оценио чињеницу да западни лидери „гледају и слушају“ шта он говори.

Такође је напоменуо да није на њему да суди о садржају свог интервјуа са америчким новинаром, већ на гледаоцима и читаоцима.

„Није на мени да судим колико је то на крају било смислено. Гледаоци, слушаоци и, можда, читаоци, они морају сами да донесу закључак“, рекао је Путин. 

Фото: Tanjug (Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

Tоком двочасовног интервјуа објављеног у ноћи 9. фебруара, а који је имао више од 170 милиона прегледа на друштвеној мрежи X и више од десет милиона на Јутјубу, Путин је, између осталог, рекао да Русија неће напасти НАТО, посебно Пољску, Летонију и друге балтичке земље. Истовремено, према његовим речима, страни политичари редовно плаше своје становништво претњама из Москве, скрећући пажњу са унутрашњих проблема.

Руски председник је такође приметио да су западне земље почеле да схватају да је стратешки пораз Русије у сукобу са Украјином немогућ, па треба да размишљају о даљим корацима, напомињући да је Москва спремна за дијалог.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести